Патријарх Порфирије: Српски народ никада није напустио своју веру, у Подгорици је засађен наш почетак и наш корен

Фото: Танјуг/Медиа биро

Патријарх српски Порфирије служио је јутрос литургију у храму Христовог Васкрсења у Подгорици, поводом обележавања 10 година од освећења.

У беседи током литургије, патријарх је рекао да се у Подгорици „боље него на другим местима” зна „ко смо, које смо вере, којим језиком говоримо и којем народу припадамо”, преноси ТВ Храм.

„Овај храм је душа града Подгорице. Сабравши се овде пројавили смо и пројављујемо ко смо и шта смо, пројављујемо да смо народ православне вере, а исто тако потврђујемо да је православна вера наш контекст живота и постојања, стваралаштва, изграђивања духовне културе, простор који је обликовао наш народ и кроз историју га водио”, навео је Профирије.

Како је казао, српски народ је много векова живео без било какве своје државе, али ниједног тренутка није одустао од себе, од онога што јесте, од свог идентитета.

„Никада није напустио своју православну веру и цркву и она га је водила, чувала и сачувала до наших дана. Штавише не само да га је водила и чувала неко је та православна вера била покретач, снага и инспирација плодног, богатог стваралаштва којим се наш народ, народ српски, поноси и којем се диви читав свет”, рекао је патријарх Порфирије, пренео је Танјуг.

Истакао је да постоји једна црвена нит која нас спаја у једно и чини једним, иако смо расејани по свету и налазимо се у више држава.

То су православна црква и вера, предочио је патријарх и истакао да је у Подгорици дубоко засађен наш почетак и корен.

„Ово је наше родно место, родно место свих православних Срба где год да се налазе. Јер овде се родио Стефан Немања, српски жупан, отац светога Саве, кормилара брода наше цркве. Зато овде ми знамо која је наша вера, овде ми знамо и да припадамо српском народу и тиме се поносимо и знамо да говоримо језиком светог Саве”, рекао је Порфирије.

„Знамо исто тако да говоримо најдивнијим српским језиком великог Његоша и језиком Стефана Љубише и српским језиком Марка Миљанова. Зато се, сабрани овде данас, молимо да будемо увек достојна ђеца светога Саве и светог Симеона Мироточивог и да увек знамо која је наша вера да живимо њом”, рекао је, између осталог, патријарх Порфирије.

Литургији, коју је служио патријарх присуствовали су министри у влади Црне Горе, лидери и функционери више политичких партија, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников, саветник председника Црне Горе за безбедност и одбрану Дејан Вукшић, министри Миомир Војиновић, Драгослав Шћекић и Владимир Јоковић и председници више црногорских општина.

Подсетимо, патријарх српски Порфирије у Подгорицу је стигао јуче, а дочекао је га председник Црне Горе Јаков Милатовић, након чега је свечано пред неколико хиљада људи дочекан и испред Сабoрног храма, а људи из свих делова Црне Горе дошли су да поздраве српског патријарха.

Патријарха српског Порфирија дочекао је и митропилит Јоаникије који је нагласио да је током десет година колико храм у Црној Гори постоји, он постао извор радости и духовне снаге за све оне који њему приступају.

Извор: Танјуг/ТВ Храм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас