Патријарх: Веронаука да буде обавезни предмет, вероучитељима стални посао

Porfirije

Патријарх српски Порфирије, поводом две деценије од враћања верске наставе у школе, коју похађа 450.000 ђака, указао је на два нерешена питања – верска настава треба да буде предмет, а не наставни програм, а свих 2.010 вероучитеља, из седам традиционалних верских заједница, мора имати решен статус – сталан посао.

„Од тога какво ћемо решење наћи за ова нерешена питања, зависи не само оцена коју ћемо сами себи дати приликом неког следећег сусрета или јубилеја, него у знатној мери и духовни профил народа који живи и који ће овде живети у будућности”, рекао је патријарх Порфирије на међународном експертском панелу посвећеном 20 година верске наставе у Србији, којем је присуствовао и министар просвете Бранко Ружић, пренео је Танјуг.

Према речима патријарха, и овај јубилеј се као и сваки други може сагледати из три перспективе.

Према његовим речима, прва је историјска, две деценије су довољне за сагледавање околности и пређеног пута, затим кроз реално и критичко уважавање чињеница где је веронаука у погледу статуса предмета и његовог места у систему наставе, од чега у доброј мери произлази квалитет наставе, кадрови и друга питања.

Трећа перспектива подразумева сагледавање будућности веронауке и шта би требало учинити да би она била квалитетнија и како не би опадао број полазника веронауке којих је данас 450.000, рекао је патријарх.

Говорио је и о значају тога да не постоји цензус односно одређено – 30 ђака за формирање група за организовање верске наставе.

Патријарх је рекао да упутства о подизању цензуса, који није постојао у Закону из 2001. године, заједно са тим да је верска настава пречас, осми час и ли слично, довело до тога да сада има мање од 500.000 полазника веронауке, што до пре коју годину није био случај.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас