Павић: Шмит добио подршку да се понаша као класични окупациони управник!

aleksandar_pavic_m54-990x556-1

Оптужница против Милорада Додика води само према једном једином закључку – ради се у удару на уставноправни поредак Републике Српске, са крајњим циљем нестанка Републике Српске и српског народа са ових простора.

Високи представник не постоји у БиХ, јер није изабран у складу с „Дејтоном” и његове одлуке не треба извршавати, кажу у Републици Српској.

Александар Павић, политиколог, за ИН4С портал наводи да је ово вероватно најопаснији насртај на Републику Српску.

„Ово је вероватно најопаснији насртај на Републику Српску откако је Педи Ешдаун харао по БиХ, смењивао демократски изабране политичаре, а друге слао у затвор или им забрањивао јавно деловање. Међутим, Педи Ешдаун је бар био легално потврђен у Савету безбедности као високи представник за БиХ, иако ни у том својству није имао право да чини што је чинио. Данас немамо ни то. Имамо једног беспризорног немачког држављанина Кристијана Шмита, кога не признају ни Москва ни Пекинг ни Бањалука, али који дрско, уз подршку три чланице Савета безбедности УН, игнорише преостале две у покушају потпуног девалвирања институција Републике Српске.“ наводи Павић.

Он додаје да је Шмит добио од САД и осталих западних сила подршку да се понаша као класични окупациони управник, истински наследник нацистичких окупатора.

„Он намеће законе, он охрабрује кривично гоњење председника Републике Српске због непоштовања његових правно ништавих одлука, он најављује увођење вербалног деликта. Наравно, Шмит је, правно гледано, једно велико ништа, и он ништа од овога не би могао да ради сам. Међутим, преко Шмита западне силе заправо руше не само Републику Српску већ и сам Дејтонски мировни споразум. И то је оно што је најопасније, и то говори о правим намерама и будућим правцима западног деловања. Као што нису успели да сломе Србију, тако нису успели да сломе ни Републику Српску свих ових година.“

Павић сматра да им се у овом тренутку посебно жури.

„Неуспех њихове агресије на Русију преко Украјине сваким даном постаје све очигледнији. Ако им још српски простор измакне контроли, то може да буде фатални завршни ударац за репутацију колективног Запада и његових кључних војно-политичких структура – НАТО и ЕУ. Запад сада не може лако да одустане од подршке лажном високом представнику. С друге стране, руководство Републике Српске је по свој прилици свесно – ако узмакне пред овим насиљем, онда пише смртну казну и себи и Српској. Одузеће Српској и институције, и земљу, и имовину. И на крају ће укинути и саму Српску, или од ње направити празну љуштуру.“

Наш саговорник додаје да Република Српска тренутно нема другог избора осим да прихвати борбу.

„Република Српска нема другог избора него да прихвати борбу, што она за сада и ради. Не сме да призна Шмитов непостојећи легитимитет нити било који његов потез у својству ”високог представника”. Додик је најавио нови пут за Русију пре краја године, што указује да ће Српска бити спремна да се позове на помоћ савезника кад год буде требало.

Такође, Павић подсећа да ће у свему овоме такође бити важно да „Србија коначно престане да крши и међународно право и сам Дејтонски споразум и престане да признаје шарлатана Шмита за високог представника. То ће бити од велике помоћи Републици Српској да консолидује своју одбрану. Уз то, Србија треба јасно да стави до знања да неће допустити никакве даље насртаје на Српску.“

„Сви наши непријатељи треба да знају да ћемо бити јединствени, са обе стране Дрине, у заштити српског народа и српске државности. Највише ће их охрабрити нада да могу поново да нас поделе, и ту им се не сме оставити ни трачак наде.“ закључио је Павић.

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас