Пензионисање у земљама бивше Југославије: Упоредни приказ услова и захтева

Tanjug/Dragan Kujundžić

Будући да се приближава крај године и да они који стичу услов за пензију своје захтеве за пензионисање треба да предају најкасније до 31. децембра, надлежни подсећају да још једном треба утврдити колико година стажа и старости треба да се има за редовну стросну пензију, као и да ли су све године стажа уплаћене. Без тих потврда на пензију ће се чекати дуже него што се планира.

Када је реч о нашој земљи за старосну пензију исти су услови за мушкарце као и раније, 65 године живота и 15 година стажа, док је за жене промењена старосна граница, потребно је 63 године и 6 месеца живота и 15 година стажа осигурања. У наредној години ће се услов за жене пвоеаћти на 63 године и осам месеци.

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2023. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 60 година живота, а женама најмање 40 година  стажа осигурања и 59 година и 6 месеци живота. У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години. Укупан износ умањења за превремену старосну пензију максимално може да износи 20,4 одсто.

Право на старосну пензију у Републици Српској, како се може видти на њиховом сајту, има осигураник или осигураница када наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Када је реч о превременој пензији онај ко нема 65 година живота има право на старосну пензију када наврши 60 година живота и 40 година пензијског стажа.
Осигураник жена која нема навршених 65 година живота има право на старосну пензију када наврши 58 година и 35 година стажа осигурања.

Словеначки активни запослени стићу услов на старосну пензију када она или  наврши 65 године живота и 15 година стажа осигурања, док право на превремену старосну пензију осигураник или осигураница може да сотвари са 60 година живота и најмање 40 година стажа осигурања.

Право на старосну пензију у Федерацији БиХ има осигураник када наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, односно најмање 20 година пензијског стажа или када наврши 40 година стажа осигурања без обзира на године живота. Осигуранику који има навршен стаж осигурања са увећаним трајањем старосна граница за остваривање права на старосну пензију из члана 40. овог закона снижава се за укупно увећање стажа.

У Хрватској право на старосну пензију стиче осигураник када наврши 65 године живота и 15 година стажа осигурања (услови на снази до 31.12.2029. године). У прелазном периоду од 2020. до 2029. године жене остварују право на старосну пензију према повољнијим условима, тако да у је 2023. потребно 63 године и 3 месеца живота  и 15 година стажа осигурања. Право на превремену старосну пензију стиче осигураник када наврши 60 године живота и 35 година стажа осигурања (услови на снази до 31.12.2029. године).

Полазни фактор за одређивање превремене старосне пензије трајно се смањује за 0,2 одсто за сваки месец ранијег остваривања права на пензију пре навршених година живота осигураника прописаних за стицање права на старосну пензиу, независно о дужини пензионог стажа. Право на породичну пензију зависи од година живота удовца/удовице у тренутку смрти брачног друга, наводи се на сајту мировинског фонда.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас