Пфизеру 2,3 милијарде долара казне за мито лијечницима и прикривање нуспојава лијекова

Fajzer

Амерички фармацеут имао устаљену праксу пријевара, подмићивања и обмањивања

Америчка фармацеутска твртка Пфизер мора платити рекордних 2,3 милијарде долара одштете због лажног промовирања, подмићивања и прикривања нуспојава од узимања лијекова. Тај највиши износ казне у фармацеутском сектору оштар је ударац Пфизеру, али уједно и упозорење америчким компанијама да не прибјегавају неетичком пословању.

Опомена фармацеутима


Највећи свјетски произвођач лијекова Пфизер, који је лањске године уприходио 48,3 милијарде долара, још је у сијечњу обзнанио да се задужио за 2,3 милијарде долара да би могао покрити износ одштете. Истрага која је закључена признањима кривње двојице бивших Пфизерових директора за продају завршена је нагодбом.

Наиме, оптужбе које се стављају на терет Пфизеру због устаљене праксе пријевара односе се на промиџбу тринаест лијекова, међу којима су Беxтра, Виагра, Золофт и Липитор. Из уреда америчког тужитељства након објаве пресуде су поручили да казна треба бити опомена свим произвођачима лијекова те да ће пословање Пфизера у сљедећих пет година надзирати Хеалтх анд Хуман Соурце Департмент.

Лијек против болова Беxтру, који може изазвати срчани удар, амерички је фармацеут лажно промовирао, а лијечнике потицао да га прописују и за тегобе које нису од артритиса. Пфизер се терети и да је лијечницима давао погодности да би они послије промовирали лијекове и за стања која нису наведена у упутама и у већим дозама него што је било прописано унаточ могућим фаталним нуспојавама. “И док су у Пфизеру преговарали о пријашњим пријеварама, и даље су кршили исте законе у промиџби неких других лијекова”, рекао је одвјетник Мике Лоуцкс, а докторе који су на то пристали частили су љетовањима, голфом, масажама. Иако се судски спорови с корпоративним дивовима могу чинити као узалудна борба, шестогодишњи спор с америчким Пфизером бившем је тврткином запосленику Јохну Kопцхинском донио 51,5 милијуна долара од милијарду долара колико од укупног износа рекордне одштете отпада на приватне тужбе. То је, наиме, износ који амерички фармацеут мора исплатити само свом бившем трговачком представнику Kопцхинском, једном од звиждача који се успротивио продаји сумњива лијека против болова Беxтра.

Профит изнад свега


Kопцхински, који је 2003. добио отказ у компанији, подигао је приватну тужбу против Пфизера двије године прије него што је Беxтра повучена с тржишта. Након што је изгубио посао у Пфизеру, Kопцхински је остао и без годишње плаће од 125.000 долара. Kопцхински је казао да га је запрепастила Пфизерова тактика продавања Беxтре. Kао бивши ветеран Заљевског рата, Kопцхински је рекао да се у војсци од њега захтијевало да под сваку цијену штити људе, а док је радио у Пфизеру, од њега се очекивало да под сваку цијену брани профит, чак и када је у питању угрожавање људских живота. Иначе, Kопцхинском ће заједно с још пет звиждача припасти укупно 102 милијуна долара.

Преузимање

Даиниппон закорачио у САД

Јапанска фармацеутска компанија Даиниппон Сумитомо Пхарма је захваљујући преузимању америчке конкурентске твртке Сепрацор осигурала приступ на тржиште Сједињених Америчких Држава. Даиниппон аквизицијом Сепрацора за 2,6 милијарди долара у готовини добива и приступ новим експерименталним лијековима.

Пословни.хр

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас