ПЛАТА 60.000 ДИНАРА, РАДИ СЕ ОД КУЋЕ, 4 САТА ДНЕВНО! Милена: Запослила сам се преко огласа, тада су тражили чак 1.000 радника

Foto: Skrinšot Jutjub

Потребан вам је просечан компјутер, интернет, слушалице и солидно знање енглеског језика и као почетник ћете зарадити око 60.000 динара! Више искуства доноси и бољу плату, па тако на сваких шест месеци добијате још долар по сату. Идеално за додатни посао јер је радно време највише 18 сати недељно, односно по четири дневно.

У питању је држање онлајн наставе енглеског језика малим Кинезима, а проста рачуница показује да ћете недељно инкасирати 126 долара, односно месечно око 500 долара.

Нишлијка Милена С. готово три године је у овом послу. Каже, да Кинези говоре језиком који нико не користи и због тога имају страшан проблем. Настоје да својој деци од малих ногу обезбеде врхунско образовање, а један од начина је и да их буквално из пелена гурају на часове енглеског језика. Годинама уназад часове су плаћали професорима из Америке, Канаде и других земаља у којима је овај језик службени, међутим, када су схватили да могу све то добију за далеко мање пара окренули су се другим земљама.

– Пре десетак година за Кинезе су почели да раде и Срби – прича Милена С. – И док је некада овај посао био резервисан само за дипломиране филологе, данас је важно да имаш било коју факултетску диплому, да имаш амерички нагласак и да се у твом говору не осети, рецимо, јако Р, једном речју да звучиш као прави Американац.

Како открива наша саговорница, то је зато што они својим клијентима не говоре праву истину. Односно она није Милена из Ниша, већ извесна Ненси из Вашингтона. Њена газдарица, која је ангажовала је из Кине и тврди да није једина која за њену школу ради из Србије:

– Она, уствари, нас одлично продаје на кинеском тржишту и свима је добро. Ми за радно време, које је углавном око четири сата, имамо солидну зараду за овдашње услове, а она за мање новца добија часове.

Када почнете да радите, објашњава она, плата и није нека и износи 3,5 долара по часу, али уколико се добро покажете и нико нема примедбе на ваш рад већ за шест месеци можете да напредујете и добијете повишицу. Тако долар по долар, на сваких пола године рада, приход расте.

– Часови трају по 25 минута и између имате паузу од по пет минута И настављате одмах са другим часом. Тако за сат времена одрадите два часа језика и као почетник добијете седам долара. Када ме питају зашто се и даље бавим овим послом, одговарам да је то због минималних радних обавеза за наше услове – прича наша саговорница.

Њено радно време је већ 2,5 године фиксно, односно има “ударни термин” за држање часова од 11 до 15 у току зиме и лети од 12 до 16 сати. Ко жели може да се ангажује и дуже, по седам сати дневно, али је, тврди она, тешко да говориш и да се смејеш толико дуго, с обзиром да су то некада јако мала деца.

ОГЛАС

Оглас за овај посао Милена С. је пронашла на једном нашем порталу. Пријавила се, прошла интервјуе упознавања И провере знања језика. У том тренутку тражили су више од 1.000 људи само из Србије.

– Очекује се да будеш максимално фокусиран на предавање. Дешава се да радим са дететом од две године, које још не зна ни кинески, а камоли да разуме шта му говорим на енглеском. Најстарији ђаци имају 13, али је, ипак, највише ученика од четири до пет година. Материјале за часове припрема школа И ми немамо никаквог додира са родитељима, они све договарају са школом у Кини. Дешава се, рецимо, да се час откаже, због болести или неких обавеза детета, али увек “упадне” неко други и никада немаш луфта у раду, односно рупу у новчанику.

ПЛАЋАЊЕ

Фирма нас плаћа преко енглеске платформе Пионир, која је слична ПаyПал платформи. То значи да добијеш Мастеркард и плату примаш у доларима преко онлајн рачуна.

Милена тврди да се пре доношења закона по коме страни учитељи не могу да подучавају мале Кинезе, много више људи код нас бавило овим послом. Сада је све на способности школе да пронађе рупу у закону и ангажује људе из иностранства. У њеној, каже, све одлично функционише:

– Школа има своју платформу и ја преко свог налога улазим и видим дневни распоред часова, а онда отворим онлајн учионицу и настава почиње. Свима нама у Србији техничку подршку дају запослени у канцеларијеама у Београду и Новом Саду и они нас зову ако, рецимо, каснимо на заказану наставу или имамо неки други проблем.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас