Подигнута кривична пријава против Мирке Девић: Упоредила вернике СПЦ са убицама!

mirka-devic-1024x576

Против уреднице и водитељке подгоричке „Градске телевизије“ Мирке Девић, адвокат Дејан Драговић поднио је данас Вишем државном тужилаштву Кривичну пријаву због основане сумње да је водитељица ове телевизије извршила кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње из члана 370 став 1 Кривицног законика Црне Горе.

У тексту пријаве се истиче да је дана 23.10.2021. године око 19.00 часова на вечерњем дневнику на Градској телевизији новинарка и уредница осумњичена Мирка Девић јавно испољавала, ширила и изазивала вјерску мржњу шаљући на почетку дневника поруку следеће садржине:

„У оружаној пљачки у Никшићу страдао је човјек. Убијен је док је кажу очевидци спречавао пљачкаше да отму пензије никшићким пензионерима. Двојица осумњичених убрзо су ухапшени.

Обојица „поносни вјерници“, „Цркве Србије“, бранитељи светиња, литијаши. Недавно је у Беранама, њихов брат у Христу опљачкао цркву, исту за чију је наводну одбрану мјесецима литијао. Његови саборци, смјерни хришћани, и браниоци светиња из Тивта су Цетињанима јавно пријетили „новом Сребреницом“. Чланове екстремних православних организација склоних насиљу, пљачки, каматашењу, криминалу и убиствима можете препознати и по томе што су им тијела исцртана крстовима а уста пуна Острога.

Не кради, не убиј, љуби ближњега свога као самог себе, превели су у отимај, уби, мрзи све који нису као ти“. Ко им је у томе помогао, чему их је научила црква коју су наводно бранили, какве им је вриједности усадило њено свештенство када тако безобзирно газе основна хришћанска начела. Ко им је објаснио да ће им злодјела која чине бити опроштена стану ли у први ред одбране злочина, отимања, лажи, фалсификата, ратног хушкања, мрака. Смрт човјека у Никшићу потресла је јавност. Тај чин насиља осудили су и представници власти, који су испоставља се и са убијеним и са осумњиченима за убиство бранили светиње, литијали, дијелили политичка и идеолошка увјерења, промовисали исте циљеве. Када су осумњичени којима се суди и на земаљском и на Божијем суду ухапшени, и владике и државни врх који је захваљујући тој цркви и њеним војницима дошао на власт опрао је руке и заћутао. Умјесто да преиспитају своју одговорност за суноврат и својих подржавалаца и друштва изабрали су тиховање, само ми немојте рећи да сте изненађени“, стоји у пријави.

Адвокат Драговић истиче да су оваквим својим чињењем преко „ГРАДСКЕ ТВ“, која се финансира од новчаних средстава свих грађана Главног града Подгорице, телевизија и њено уредништво, јавно испољили вјерску мржњу и нетрпељивост и истовремено изазвала велику узнемираност код монаштва и свештенства Митрополије Црногорско-приморске, као и велику узнемиреност и даљу забринутост код православног вјерујућег народа у Црној Гори.

„Током дневника, односно на самом почетку дневника водитељка Мирка Девић грађанима Подгорице најављује вијести дана на такав начин што вјерујући православни народ и православне вјернике и као појединце упоређује са извршиоцима тешких кривичних дјела. Конкретно водитељка Девић двојицу лица осумњичених за тешка кривична дјела приликом пљачке поште у Никшићу ословљава као „поносни вјерници“, „Цркве Србије“. Даље иста водитељка говори јавности како је двојици осумњичених за тешка кривична дјела њихов „брат у Христу“ недавно опљачкао цркву у Беранама за коју је по ријечима водитељке наводно мјесецима „литијао“. Такође даље водитељка на Градској телевизији јавно „оцјењује“ и указује јавности како су „смјерни хришћани“ и „браниоци светиња“ пријетили Цетињанима „новом Сребреницом“. Након што даље описује наводне чланове „екстремних православних организација“ склоних наводно насиљу, пљачкама, криминалу, каматашењу, убиствима и да се исти препознају тиме што су им тијела исцртана крстовима а уста пуна Острога“, наведено је у тексту кривичне пријаве и додато да је пред читавом јавношћу Подгорице и Црне Горе водитељка Градске ТВ јасно говорила и указивала јавности „Не кради, не убиј, љуби ближњега свога као самог себе, превели су у отимај, уби, мрзи све који нису као ти“.

Ко им је у томе помогао, додаје се у пријави, чему их је научила црква коју су наводно бранили, какве им је вриједности усадило њено свештенство када тако безобзирно газе основна хришћанска начела. Ко им је објаснио да ће им злодјела која чине бити опроштена стану ли у први ред одбране злочина, отимања, лажи, фалсификата, ратног хушкања, мрака“, указузујући јасно и недвосмислено јавности Подгорице и Црне Горе да је свештенство Митрополије Црногорско-приморске „усадило вриједности“ којима газе основна хришћанска начела, означавајући Митрополију Црногорско-приморску и свештенство као искључиве кривце за вршење наведених кривилних дјела.

„Градска телевизија и њено уредништво оваквим својим чињењем и поступањем, јасно су и недвосмислено вришили ширење мржње према Митрополији Црногорско-приморској, свештенству, као и према православном вјерујућем народу у Црној Гори“, закључено је у тексту кривичне пријаве.

ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас