Подигнута оптужница против Хилари Клинтон!

Hilari Klinton

Амерички специјални тужитељ Џон Дурам (Јоhn Durham) подигао је оптужницу у којој је откривено како је стожер Хилари Клинтон на изборима 2016. измислио “руски траг”. Оптужба је више него озбиљна и отвара пут широј истрази Клинтонове завјере против америчке демокрације. Американци су у својим коментарима бијесни на Хилари Клинтон

Kако наводи амерички The Wall street Journal,  у четвртак, 16. рујна, посебни тужитељ америчког Министарства правосуђа Џон Дурам подигао је оптужницу против одвјетника Хилари Клинтон тијеком 2016. године код ФБИ-а због кривоклетства, али злочин још није пресудио као тривијалну пријевару. Оптужница посебног тужитеља на 27 страница препуна је нових осуђујућих детаља који јасно указују на то да је причу о руском мијешању у предсједничке изборе 2016. измислило и распламсало предизборни стожер Хилари Клинтон.

Дурам је подигао оптужницу против одвјетника Мајкла Сусмана, који је радио за изборни стожер Хилари Клинтон. Оптужен је за давање лажних изјава главном савјетнику ФБИ-а Џејмсу Бејкеру на састанку 19. рујна 2016. године, када је представио документе који указују на наводне тајне контакте између Трумпове организације (Тhe Trump Organisation је главна твртка Доналда Трумпа, која контролира подручја Трумповог пословања попут некретнина, хотела, голф клубова итд.) и Алфа-Банк са сједиштем у Русији.

У оптужници се наводи да је Сусманн Бejкера довео у заблуду тврдећи како “не дјелује у најбољем интересу било којег клијента”, што је навело главног савјетника ФБИ-а да вјерује како се Сусман “понашао као добар грађанин, а не као плаћени одвјетник или политичар”. То је била лаж, према оптужници која је документирала да је Сусман радио с другим истакнутим члановима Демократске странке и да је своје вријеме наплаћивао до изборног стожера Хилари Клинтон.

Сасманове лажи “ФБИ -ју су одузеле важне информације”, стоји у оптужници, те су потакнуле Савезни истражни биро да покрене истрагу о везама између предсједника Трумпа и Алфа-групе, која је брзо процурила у медије. Сусман није лагао ФБИ-у да се заштити. Оптужен је да је лагао Федералном истражном уреду како би покренуо истрагу против супарничког Трумповог изборног стожера на темељу лажне тврдње о дослуху између Русије и Трумпа.

Оптужница додаје нове детаље о раширеној природи покушаја кампање Хилари да лажно омаловажи Доналда Трумпа “који лежи у кревету с Русима”. У документу се тврди да је далеко надишао мандат конзултантске твртке Фусион ГПС и лажни “досије” који је створио бивши запосленик британског МИ6 Кристофер Стел, иако су обојица одиграли улогу у ширим напорима да се дискредитира Трумп.

Закључак каже да су оптужбе против Алфа банке дошле од неидентифицираног извршног директора велике технолошке твртке (“Теch Executive 1”), који је, према једном од његових е -порука, очекивао “високи положај у подручју кибернетичке сигурности у будућој администрацији Хилари Клинтон. Овај извршни директор посједује интернетске твртке с приступом великој количини “јавних и не-јавних” података.

Споменути челник наредио је својим запосленицима “да извуку и анализирају све јавне и приватне интернетске податке ради увредљивих информација о Трумпу”. Такођер је ангажирао интернетске аналитичаре с неидентифицираног америчког свеучилишта. У оптужници се каже како је сврха ових претраживања била појачање таквих “негативних налаза и наратива” о Трумпу које би жељеле одређене “ВИП особе”.

Ова потрага за информацијама на Интернету није дала готово ништа. Но, шеф је лажне инсинуације предао господину Сасману, који је на темељу њих написао службене документе, које је предао ФБИ-у, а истовремено је радио с циљем да све то пренесе на “лаковјерни тисак”. Сасманов састанак с високим дужносником ФБИ-а Џоном Бејкером дао је медијима разлог да напишу да надлежна тијела истражују Трумпове везе с Русијом. ФБИ је покренуо истрагу против Трумпа, која је ескалирала у политичку лудницу завјере која је штетила Трумповом предсједању земљом више од двије године.

Оптужница против Сусманна отвара врата још једном много озбиљнијем злочину, који се у основи састоји од тима Хилари Клинтон и неких медија који изводе прљаве политичке трикове и незаконите радње против демокрације у Сједињеним Државама. У оптужници се наводи да су службеници Клинтонове кампање извјешћени о намјераваном скандалу, укључујући “шефа особља, директора јавних послова и савјетника за вањску политику”.

Kако пише амерички медиј Pоlitico, републиканци су постали нестрпљиви с истрагом, надајући се извјешћу које ће оправдати оптужбе бившег предсједника Доналда Трумпа да је првобитна истрага била слабо прикривен и неутемељен политички напад.

“Сјећају ли се сви кад смо ухватили демократе, који су шпијунирали моју кампању? Гдје је Дурам?”, написао је Трумп у својој изјави посланој новинарима прошлог мјесеца.

Сусманнов састанак с Бејкером већ је био предмет интензивног интереса републиканаца на Капитол Хилу, који су о томе испитивали Бејкера тијеком свједочења иза затворених врата у листопаду 2018. тијеком властите истраге о поријеклу ФБИ-ове истраге о Трумпу и Русији. Бејкер је тада рекао да се не сјећа је ли се Сусман представљао како ради у име Демократске странке или Клинтонове кампање.

Kако наводи WСЈ, Дураму је раније пријетила застара истраге о “руском трагу”, али с појавом нових озбиљних околности кривоклетства може се претпоставити како ће овај прљави посао имати дуг наставак.

Истодобно су читатељи у коментарима бијесни на све што се догодило, многи од њих су и на страни Доналда Трумпа. Очито, у САД-у има и више него довољно унутарњих брига и проблема који с доласком Џо Бајдена не само да нису нестали, већ се и продубљују – како на политичкој тако и на идеолошкој разини.

Ако овоме додамо и врло сложено глобално геополитичко стање, гдје су Сједињене Државе својом вољом у рату свим средствима (осим војним) с двије глобалне велесиле Русијом и Kином – свеукупна слика и САД-а и свијета изгледа још пуно мрачније. Очито – зло се прождире само. Проблем ће бити ако за собом у понор пакла не повуче и “остатак” свијета који и свога зла има сасвим довољно.

Геополитика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас