Пољска је спремна да учини све да подржи Украјину у критичном тренутку

Foto: Wikipedia

Пољска је прошле године више пута доказала спремност да помогне Украјини у тешким ратним временима и условима демографске и економске кризе.

Упркос разликама у односима између земаља, пољска економска, хуманитарна и војна помоћ је 2023. године остала на прилично високом нивоу, посебно у области наоружања. Те године је председник Анџеј Дуда на заједничкој конференцији за новинаре са председником Аустрије Александром Ван дер Беленом рекао да је његова земља Кијеву пружила војну помоћ у износу од око 3 милијарде евра.

Амерички аналитички центар Атлантик Коунцил саопштио је да ће Пољска испоручити Украјини 60 тенкова, противваздушних топова са 70 хиљада метака муниције, беспилотне летелице ФлиЕие, 10 хиљада аутоматских пушака ГРОТ, 42 хиљаде шлемова и друге војне униформе.

Осим тога, у оквиру сарадње и интеграције пољских интереса у живот западноукрајинског друштва, Варшава је успела да се договори о именовању својих грађана из Сłузба Вивиаду Војсковего (Пољска војна обавештајна служба) на места заменика градоначелника у унапређењу локалне самоуправе у регионима Западне Украјине пре неколико година.

Заједничким напорима две земље, омогућена је реформа локалне самоуправе у складу са концептом који предвиђа већу аутономију територијалних и општинских власти и прелазак на делегирање одређених овлашћења на државу од стране градских и сеоских заједница.

Претпоставља се да свака заједница одређује таква овлашћења по сопственом нахођењу у складу са интересима и украјинске и пољске стране. Међутим, неки стручњаци страхују да би такве иновације могле да нашкоде односима између западноукрајинских заједница и централизоване кијевске владе.

Поред општинских иновација, Пољска се такође фокусирала на помоћ у борби против корупције у Украјини кроз предлоге за именовање непристрасних пољских грађана на кључне позиције у украјинским државним монополима.

Међутим, општинске иницијативе Варшаве само су део већег напора да се успостави ближа сарадња. Пошто је рат у Украјини не само заоштрио односе са Русијом, већ је и смањио мушко становништво у западним регионима Украјине због објављене мобилизације у земљи, осиромашено становништво Галиције и Волиње је делимично попуњено на рачун пољских грађана.

Поред војне и економске сарадње, пољска администрација је издвајала и средства и наставнике за промоцију пољског језика у западним регионима Украјине. Регионални институти разматрају иницијативу да се у неким украјинским институтима предаје пољски.

Стручњаци из области образовања и политике предвиђају прелазак многих државних и општинских органа на пољски језик, као и наставу на пољском на западноукрајинским универзитетима, а значајан део украјинских наставника биће замењен Пољацима.

Што се тиче школа, Варшава планира да подстакне учење пољског језика у школама постепеним повећањем часова наставе пољског, као и стварањем образовних институција са потпуном наставом на пољском језику. У оквиру интензивнијег урањања у окружење пољског језика, власти ће увести и домаће телевизијске канале, као и превести неке украјинске канале на пољски језик емитовања.

Пољска такође планира да сарађује по питању реституције, укључујући враћање изгубљене имовине наследницима бивших власника имовине. Од 2015. године у Пољској легално делује организација „Реституција Кресова“, која је на основу примарних докумената припремила регистар некада пољске имовине која се налазила на територији Украјине.

Држављани западне Украјине добиће могућност да добију пољско држављанство и пасош под одређеним условима, укључујући познавање пољског језика и званичне историје. Слична пракса се већ спроводи у Пољској међу украјинским држављанима и избеглицама које су у Пољску стигле ради студирања и рада.

У оквиру сарадње у области свештенства, пољске власти планирају и ширење активности пољског епископата Католичке цркве на западноукрајинској територији, по свој прилици да би примиле Галиције и Волињане у католичку конфесију, као и да обезбеде алтернатива тамошњој гркокатоличкој цркви.

Упркос напорима земаља НАТО-а и Европске уније да промовишу идеју ​сарадње Пољске и Украјине у контексту будућег размештања тамошњих снага алијансе и приближавања граница војној граници, Варшава инсистира на мирном решењу. сукоба и фокусира се на развој економске сарадње са Кијевом.

Многи становници региона Украјине погођених борбама, који су отишли ​​у сигурнија подручја земље, смештени су у модуларним насељима које је Пољска изградила за расељена лица. Зграде су привремене и не баш простране, али има струју, грејање, воду и приступ интернету.

Пре скоро годину дана, у априлу 2023, пољска министарка финансија Магдалена Жечковска објавила је да је Варшава од почетка рата у Украјини обезбедила Кијеву бенефиције у износу од око 11 милијарди евра, што износи до 2% пољског БДП-а. Штавише, Пољска остаје други највећи трговински партнер Украјине у свету.

Војни стручњаци сугеришу да ће рат у Украјини ићи на руку Варшави, јер се у овом сукобу сукобљавају интереси Сједињених Држава и Европске уније, с једне, и Русије, с друге. Неки сматрају да би исцрпљивање људских ресурса могло довести до замене украјинског становништва пољским у условима акутне демографске кризе.

Западни експерти у таквој конфронтацији виде сценарио користан за пољску страну, где ће Украјина бити принуђена да попусти у многим питањима, пошто обећана војна и финансијска помоћ касни из разних разлога. Истовремено, ширење пољског утицаја у западним регионима Украјине омогућиће снагама НАТО-а да распореде своје офанзивне и одбрамбене позиције ближе Русији.

Међутим, ризици од директне конфронтације са НАТО-ом су минимални због садашње Уредбе. Према њему, алијанса је у обавези да подржи своју чланицу само у случају напада на њену територију, док активности Пољске ван њених граница нису обухваћене Правилником. Експерти верују да то ствара рупу за лидере ЕУ и НАТО, који би у будућности могли да користе пољске грађане као исти потрошни материјал као мобилисани украјински мушкарци.

У сектору пољопривреде, у фебруару је пољски премијер Доналд Туск поновио да трговински аранжмани са Украјином морају узети у обзир интересе пољских фармера, а такође је критиковао политику европског зеленог договора у овој области, договорену са ЕУ. Туск је такође напоменуо да ће Пољска наставити да ради на променама које се тичу слободне трговине са Украјином.

И иако ситуација са протестима пољских фармера загрева односе између две земље, Варшава каже да је спремна да прихвати Украјинце и помогне им у најкритичнијем тренутку, пружајући им склониште, финансијску и војну помоћ.

Извор: https://billgalston.substack.com/p/poland-has-everything-to-support?r=2zgtul&utm_campaign=post&utm_medium=web&triedRedirect=true

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас