Помен на 13 закланих војника ЈНА у Хрватској

image_2021-09-06_121608
Свирепо убиство 13 заробљених припадника ЈНА на Коранском мосту документовао је у својој књизи “Логориште и Корански мост, да се не заборави”, пуковник Боро Ерцеговац којег је на писање покренула пресуда хрватског суда од четири године затвора кољачу Михаилу Храстову.

Ерцеговац је навео да је књига уствари споменик онима који су убијени као заробљеници 21. септембра 1991. године, али и јунацима пробоја из касарне “Логориште” у Карловцу.

Као ратног команданта, како је истакао, сусрет са породицама недужних жртава обавезивао га је на један овакав спомен.

“Схватио сам да је то моја људска и морална обавеза, једна врста подношења рапорта мојим погинулим и преживелим саборцима. Мојим јунацима којима сам командовао. Ово је, истовремено и апел да се не заборави један од најстрашнијих злочина у рату на просторима некадашње СФРЈ, злочин који је по својој монструозности подсетио на страдање Срба у НДХ” рекао је Ерцеговац за “Вечерње новости”.

Ерцеговац је у књизи навео имена војника, старјешина, резервиста и добровољаца којима је командовао, као и списак погинулих.

Ова књига-дневник, прва посвета страдалима, биће званично промовисана на 30. годишњицу крвавог злочина – 21. септембра у Земуну.

Паравојне снаге Хрватске су на Коранском мосту 21. септембра 1991. године зауставиле два возила ЈНА која су кренула у касарну “Логориште”, разоружали су војнике и по већ виђеном усташком начину ножевима започели крвави пир.

Заклали су 12 војника и једног активног старјешину.

Од тог дана малобројни браниоци касарне остали су препуштени сами себи и потпуној блокади све до 4. новембра, када су након крвавих борби у окружењу кренули у пробој.

У рату на простору СФРЈ, ово је усамљен примјер да је једна јединица, након дуготрајне борбе у окружењу успјела да се пробије. Преживјеле је у Војнићу дочекао народ Кордуна уз јауке и пјесму “На Кордуну гроб до гроба”.

Извор: Фронтал / Јадовно

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас