После Бошњака, и Хрватима смета ћирилица у Републици Српској

Ћирилица

САРАЈЕВО – Хрватско народно вијеће у Босни и Херцеговини (ХНВ БиХ) оценило је да је недопустиво наметање српског језика и ћириличног писма свим народима и грађанима у Републици Српској кроз Предлог закона о заштити, очувању и употреби српског језика и ћириличног писма.

ХНВ БИХ сматра да циљ тог законског предлога није заштита и очување начина коришћења језика и ћириличног писма у Републици Српској, као нематеријалног културног наслеђа, већ да је то „још један у низу покушаја системске дискриминације несрпског становништва и елиминисање њихових ионако угрожених права”.

ХНВ сматра да је несхватљив изостанак реакције оних који се, како је наведено, „куну” у националне интересе Хрвата у БиХ, па и реакције службеног Загреба, када је реч о конкретном Закону, као и о градњи „свесрпског светилишта” у Босни и Херцеговини, мислећи при том на меморијални центар који ће бити изграђен у Доњој Градоини у знак сећања на жртве у усташком логору Јасеновац.

Они оцењују да се изградњом меморијалног комплекса у Доњој Градини не жели одавање почаст жртвама, него да се „лицитирањем о укупном броју жртава” жели да оне поново буду стављене у службу политике, пише сарајевски портал “Кликс” а преноси Танјуг.
СНВ БиХ је позвало и председника Хрватске Зорана Милановића стане „у заштиту” Хрвата у Републици Српској.

Скупштине Србије и Републике Српске усвојиле су 15. септембра, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, законе о употреби српског језика и заштити и очувању ћирличног писма.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас