После Кривокапића и Бечића, и МУП Црне Горе добио коронавирус?

MUP CG

„Поставља се суштинско питање да ли је до те мере неповољно да се скупови забране, или ћемо дозволити да грађани користе своја Уставом загарантована права“, рекао је Секуловић

Министар унутрашњих послова Црне Горе Сергеј Секуловић казао је да не могу да гарантују апсолутну сигурност ниједном грађанину ни новинару 5. септембра на Цетињу јер би, у том случају, морали да имају по једног полицајца по грађанину. Секуловић је додао како МУП има сазнања да постоје екстреми са обе стране и да планирају радикализацију

Црногорски министар полиције казао је да за 5. септембар, када ће у Цетињском манастиру бити одржано устоличење митрополита, није пријављен скуп ван манастира, док је пријављен за 3. септембар, када ће се окупити присталице непризнате ЦПЦ.

Директор Управе полиције Зоран Брђанин појаснио је да полиција није ту да предвиђа догађаје и да је осећање сигурности индивидуално.

„Није рат, није ванредно стање, ми гарантујемо људима безбедност у објективним околностима“, казао је он.

Брђанин је рекао да питање може ли се гарантовати безбедност тог дана треба поставити и медијима, јер је видeо да значајно узнемирење јавности не изазивају догађаји, већ начин њихове интерпретације у медијима.

„Ми можемо гарантовати да ћемо радити свој посао“, казао је Брђанин.

„Генерално гледано, безбедносна процена није повољна. Поставља се суштинско питање да ли је до те мере неповољно да се скупови забране, или ћемо дозволити да грађани користе своја Уставом загарантована права“, рекао је министар.

Истакао је да забране могу да буду краткорочно решење, али да је то гушење слобода.

„Црна Гора је створена на Цетињу, не смемо да дозволимо да ова садашња Црна Гора умре на Цетињу“, рекао је Секуловић.

Брђанин је рекао да су и 3. и 4. септембра у организацији Црногорске православне цркве пријављени музички скупови.

Додао је да за 5. није пријављен скуп, али да очекује да уколико се људи и тог дана „спонтано окупе“ да „бране највеће вредности“ онда очекује да они буду мирни.

Брђанин је казао да скуп на Цетињу одржан 22. августа нико није пријавио и да је полиција имала могућност да изда наређење да се прекине скуп, али да су размишљали о последицама.

„Ти људи су били мирни, ненасилни, а полиција толерантна… Сад питате зашто нешто нисмо урадили, а да смо урадили питали би – зашто сте то урадили“, рекао је Брђанин на радном доручку са новинарима.

Секуловић је рекао да МУП поступа потпуно непристрасно, иако трпе притиске и од њих се тражи да буду пристрасни.

Државни секретар у МУП-у Зоран Миљанић казао је да ће полиција на Цетињу бити „гарант безбедности свих грађана, без обзира којој цркви или партији припадају“.

Рекао је да сви политичари који 5. септембра дођу непозвани на Цетиње, небитно на ком скупу буду, сносе посебну одговорност.

„Оперативним радом дошли смо до сазнања да постоје екстреми са обе стране и да планирају радикализацију“, казао је министар Секуловић.

Брђанин је рекао да не постоје сазнања да ће навијачке групе из иностранства доћи тог дана на Цетиње да „бране манастир“.

Брђанин је казао да ће, уколико председник најави одлазак на Цетиње, предузети мере да сачувају његову безбедност, као и свих штићених личности, преносе Вијести.

Извор: Спутњик 

 

Ђукановић уводи ванредно стање?

Ситуација у Црној Гори се компликује уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Најава црногорског председника и лидера опозиционе ДПС Мила Ђукановића да ће се, ако устоличење митрополита Јоаникија не буде измештено са Цетиња, придружити протесту против тог чина, додатни је проблем за полицију како да обезбеде скуп којем ће присуствовати први човек државе, штићена личност, пише подгоричка Побједа.

„У таквој ситуацији, ако крену да силом разбијају протест, долазе у врло неугодну позицију која се може тумачити и као насилно угрожавање права на слободу збора и говора и већег нарушавања јавног реда и мира – Ђукановић, као председник државе и председник Савета за одбрану и безбедност, у таквим околностима може да затражи проглашење ванредног стања – у Црној Гори или на делу њене територије“, пише лист.

По Уставу одлуку о ванредном стању на делу територије доноси Скупштина Црне Горе. У актуелном сазиву, парламентарна већина има само један глас више.

„Ако Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Савет за одбрану и безбедност и подноси је на потврду Скупштини, чим она буде у могућности да се састане“, наводи се у црногорском Уставу.

Та могућност, пише лист, свакако може да у значајној мери спута насилне акције полиције, у случају да таква команда стигне без разумног повода или на основу погрешне процене безбедносног ризика.

Оперативци јавне и тајне полиције сваког дана су на Цетињу и покушавају да направе план.

„Размишљају о блокади уласка у Цетиње, блокади главних саобраћајница према Цетињском манастиру, али је проблем како спровести блокаду кад ће Цетињани свакако изаћи на улице, тако да ће бити тешко спровести Порфирија и Јоаникија до манастира“, пише лист позивајући се на неименоване саговорнике.

Кажу да је једна од опција била и да патријарха и Јоаникија на Цетиње доведу хеликоптером који би се спустио на стадион, али им је и у тој ситуацији велики проблем – како да великодостојнике СПЦ спроведу до манастира.

Побједа тврди да невоље за полицијско обезбеђење прави и, како наводе „Црква Србије“, јер су се, према незваничним информацијама, у Цетињском манастиру већ скупиле десетине мушкараца из криминогених структура како би га „бранили“.

Извор: Танјуг/Б92 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас