После меса и плодови мора из лабораторије

морски плодови

Циљ је комерцијализација ових производа како би се задовољила растућа тражња

Највећа европска групација за производњу замрзнуте хране, британска корпорација „Номад фудс”, најавила је да ће у сарадњи с америчком компанијом „Блу налу” развијати производњу плодова мора који ће се узгајати из ћелија у лабораторијама.

Њихов циљ је комерцијализација лабораторијски узгојених морских плодова како би се задовољила растућа потражња, али и бројни захтеви да се очува дугорочна одрживост природних станишта, известио је Ројтерс, а преноси Танјуг. Те две компаније ће сарађивати на истраживању тржишта и увидима у навике потрошача. Иначе, Европа је највећи увозник морских плодова у свету, наводи се у извештају Европске уније о „плавој економији”.

Тако се после меса и производња друге хране сели из класичних фабрика у лабораторије, а све више компанија планира да се опроба у том сектору. „Гардијан” је недавно пренео мишљење Института добре хране (ГФИ) како и даље постоје инжењерски изазови које треба решити да би се смањили трошкови производње. Подаци израелске компаније „Фјучер мит” показује да су се трошкови производње вештачких пилећих прса готово преполовили у посљедња четири месеца – са 7,5 долара на четири – и да се очекује пад цене на два долара у року од годину и по дана. Према извештају овог института у компаније за гајено месо у 2020. уложено је више од 300 милиона евра. Очекују да ће улагања тек расти када ово месо стигне до полица у трговинама.

Британски лист наводи да неке студије показују да је 80 одсто људи у Великој Британији и САД спремно да конзумира месо произведено у лабораторијима, и то нарочито млађа популација.

Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас