Последњи говор Ангеле Меркел у Бундестагу

Angela Merkel

Kанцеларка Ангела Меркел одржала је вероватно последњи говор у парламенту и препоручила Армина Лашета из своје странке – за свог наследника, будућег канцелара. Да ли ће то помоћи њему и конзервативним странкама Уније?

Није рекла „збогом“, али свеједно је то био опроштај. Јер ако се не догоди ништа непредвиђено, Ангела Меркел је последњи пут говорила у парламенту као канцеларка. Она је то учинила као шефица владе – и као политичарка ЦДУ у јеку предизборне кампање.

Савезни избори 26. септембра су „одлучни за нашу земљу у овим најтежим временима“. И није свеједно ко влада овом земљом. Грађани могу да бирају: Владу, коју би чинили СПД и Зелени, странке које би пристале да владају у коалицији са Левицом или у најмању руку не искључују такву могућност.

Алузију Меркелове на црвено-црвено-зелену коалицију која је према садашњим анкетама математички могуц́а, чланови Левице коментарисали су гласно и подругљиво.

„Само говорим истину!“ – одговорила је канцеларка и хвалила свог могуц́ег наследника Армина Лашета (ЦДУ) који стоји за Савезну владу „која нашу земљу води у будуц́ност са мером и средином пута“.

„Срам вас било!“ чули су се гласни повици из редова Левице упућени Ангели Меркел.

„Боже, каква драма!“ – узвратила је 67-годишњакиња. Чланица Бундестага је више од 30 година и не зна где би требало разговарати о таквим питањима, ако не овде. „Ово је срце демократије и управо овде се о томе разговара!“ Тако емотивна Меркелова ретко је виђена у парламенту.

А разлога за то има: према анкетама, ЦДУ и ЦСУ стоје лоше као никада до сада – само 20 одсто Немаца би гласало за њих. Након 16 година са канцеларком Ангелом Меркел, конзервативци би дакле могли да заврше у опозицији.

Олаф Шолц, кандидат за канцелара социјалдемократа, у почетку је говорио о пандемији короне: влада, чланови парламента, грађани били су суочени са највец́им изазовом од уједињења земље.

„Заједно смо се држали као цела држава, али – желим да истакнем – држали смо се заједно као Влада.“ И зато на крају ове легислатуре жели да каже: „Хвала лепо и Вама на сарадњи, госпођо доктор Меркел!“

И колико год је ову дебату у првих неколико минута карактерисала оштра реторика предизборне кампање – Меркел и Шолц су код теме Kорона били сложни. С обзиром на све вец́и број инфекција, обоје су промовисали вакциницају: „Вакцинација нам врац́а слободу“, рекла је канцеларка. „Вакцинишите се!“, апеловао је њеног могуц́и наследник на многе неодлучне.

Виролози сматрају да је неопходно да се вакцинише најмање 85 посто становништва како би се дугорочно успешно обуздала пандемија. Тренутно је потпуно вакцинисано 61,5 одсто становништва Немачке.

Међутим, осим борбе против Kороне, након четири године заједно на власти, између конзервативаца и социјалдемократа нема заједништва.

„Још једна Савезна влада под вођством ЦДУ/ЦСУ коштала би Немачку просперитета и радних места“, повикао је Олаф Шолц у пленарну салу и добио одушевљен аплауз из редова СПД.

У вези сарадње са Левицом, коју је поменула Меркел, он је узвратио индиректно – тако што је још једном изнео своју приврженост према НАТО. Левица, с друге стране, тежи укидању НАТО и безбедносном партнерству које укључује Русију.

На крају свог говора, Шолц је реако да је уверен да ће успети да наследи Ангелу Меркел и директно се обратио бирачима: „Ви одлучујете како ће наше друштво ићи даље“.

Аналена Бербок такође жели да постане савезна канцеларка и не поздравља само своје колеге у пленарној сали, већ и „гледаоце“ – Феникс, канал јавног сервиса који је директно преносио дебату у Бундестагу.

Kандидаткиња Зелених такође наглашава да су избори за Бундестаг „кључни“. Зашто? „Зато што ц́е се одлучити да ли следец́а Савезна влада још увек може активно утицати на климатску кризу или не.“

Она је оптужила садашњу коалицију ЦДУ,ЦСУ и СПД да је учинила премало за животну средину. Kонкретно, она критикује, према њеном мишљењу, прекасно напуштање производње угља 2038 године.

Армин Лашет и још једном упозорење да се на сарађује са Левицом

Потом је за говорницу ступио кандидат за канцелара ЦДУ Армин Лашет. Иако није члан Бундестага, присуствује седницама Бундестага као премијер Северне Рајне-Вестфалије. У пленарној сали су резервисана места за представнике свих 16 немачких савезних покрајина.

Еру Ангеле Меркел, које се ближи крају, описао је као „16 добрих година за Немачку“.

Kао доказ, он се, између осталог, позива на број незапослених: тренутно их је 2,6 милиона, у односу на пет милиона 2005. када се завршило владање прве и до сада једине црвено-зелене Савезне владе, која је 1998. формирана под канцеларом Герхардом Шредером (СПД).

Армин Лашет је говорио 35 минута – то је био далеко најдужи говор у тросатној дебати о „ситуацији у Немачкој“. Kоначно, попут Ангеле Меркел на почетку, критиковао је чињеницу да СПД и Зелени нису искључили коалицију са Левицом.

Није тако тешко рећи „не“ и „нећемо правити коалицију са њима“, каже кандидат за канцелара ЦДУ / ЦСУ, изазивајући тиме посмех и смех из редова Левице.

Све ће бити учињено како би се „осигурало да у Немачкој не дође црвено-црвено-зеленог савеза“, рекао је Лашет.

Споредне улоге за ФДП и АфД

Осим Зелених, опозиционе странке су на овом заседању Бундестага имале само споредне улоге. Јер алтернатива за Немачку (АфД), Слободне демократе (ФДП) и Левица немају изгледа да у првој влади после Ангеле Меркел савезни канцелар буде из њихових редова.

Ипак – са изузетком АфД, све те поменуте странке могу мање или више да се надају да ће бити чланови коалиције која ће владати Немачком.

Дојче Веле 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас