Потписан указ: Инцков закон ван снаге у Српској Од сутра у РС неће важити измјене кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Valentin Incko

Њима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина.

Бивши високи представник Валентин Инцко је пред крај мандата наметнуо измене кривичног закона БиХ којима се уводи кривична одговорност за негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима.

„Проглашавам закон о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси закон о допуни кривичног закона БиХ који је Народна скупштина РС усвојила на двадесетој посебној седници одржаној 30. јула 2021. године“, наведено је у указу Жељке Цвијановић, а преноси Клиx.ба.

У члану 1. се каже да се “одлука високог представника неће примјењивати на територији РС”.

У члану 2. пише да “надлежни органи РС неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примјене одлуке високог представника, а у члану 3 се прецизира да ће закон РС ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику РС.

Осим овог указа, председница РС је потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона РС у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

„Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године“, пише у закону.

Ако је ово дјело извршено “на начин да се РС означава као агресорска или геноцидна творевина, или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест месеци до пет година“, стоји у тексту новог закона.

Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од две до десет година.

(Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас