Председнички избори у Турској: Ердоган води са 49,4% испред Киличдароглуа који има 44,9%, али ће победник бити одлучен у другом кругу. Излазност 85,6 одсто

Фото - Chart: AJLabs  Source: Anadolu Agency

Актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган, на председничким изборима у Турској, добио је 49,4 одсто гласова, док је главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу освојио 44,9 одсто, показују резултати на основу 96,15 одсто пребројаних гласова. Према првим резултатима парламентарних избора, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 35 одсто гласова, док је Киличдароглуова Републиканска народна странка освојила 25 проценатa.

Биралишта на парламентарним и председничким изборима у Турској затворена су данас у 17 часова по локалном, односно 16 часова по средњеевропском времену.

Грађани Турске бирали су да ли би да им нови председник буде актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган, главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу (коме предизборне анкете дају благу предност) или би пак радије да државу води Синан Оган. Мухарем Инџе, који је такође био председнички кандидат, повукао се из трке у четвртак.

Право гласа имало је више од 64,1 милиона људи у Турској и иностранству.

На парламентарним изборима за гласове бирача бориле су се укупно 24 политичке странке и 151 независни кандидат.

Ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова у првом кругу, други круг избора, на коме ће учествовати два кандидата са највећим бројем гласова, биће одржан 28. маја.

23:55 Пребројано 95,83 одсто гласова – Ердоган 49,47, Киличдароглу 44,82 процената

Резултати, на основу 95,83 одсто пребројаних гласова, показују да је актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган добио 49,47 одсто гласова.

Главни опозициони кандидат Кемал Киличдароглу освојио је 44,82 процента, преноси Хуријет.

Трећи кандидат на председничким изборима Синан Оган освојио је 5,27 одсто гласова.

21:32 Пребројано 84 одсто гласова: Ердоган и даље у вођству

Tурски председник Реџеп Тајип Ердоган наставља да води на председничким изборима и након што је отворено 83,75 одсто гласачких кутија.

О томе сведоче подаци Врховног изборног већа које је објавила државна Анадолска агенција.

Ердоган према овим информацијама добија 50,41 одсто гласова, док његов главни ривал, опозициони кандидат Кемал Киличдароглу има 43,93 одсто. Трећи кандидат из АТА алијансе, Синан Оган, освојио је 5,32 одсто гласова.

Раније је ТРТ известио да након отварања 77,5 одсто гласачких кутија, јаз између Ердогана и Киличдароглуа наставља да се смањује и мањи је од 7,5 процентних поена. У том тренутку Ердоган је имао 50,83 одсто гласова, док је Киличдароглу имао 43,36 одсто, а Оган 5,31 одсто.

21:21 Ергоган: Покушај да се на брзину објаве резултати значи узурпацију националне воље

Актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган обратио се на Твитеру истичући да је чињеница да то што су избори 14. маја одржани „у виду великог празника демократије у миру и тишини“ израз демократске зрелости Турске.

„Док су избори протекли у тако позитивној и демократској атмосфери, а пребројавање гласова и даље траје, покушај да се на брзину објаве резултати значи узурпацију националне воље. Драго нам је што се наклоност наше нације огледа у текућем пребројавању гласова. Молим све представнике моје странке и колеге да остану код гласачких кутија, без обзира на све, док се резултати званично не утврде“, поручио је Ердоган.

Председник је честитао и захвалио свим грађанима који су гласали „у име демократије“ и учествовали у изборном процесу.

21:16 Киличдароглу: Ноћас нећемо спавати. Фикција, која је почела са 60 одсто, сада је пала испод 50

„Фикција, која је почела са 60 одсто, сада је пала испод 50. Посматрачи и званичници изборних одбора никада не би требало да напуштају своја места. Нећемо спавати ноћас, људи моји. Упозоравам Врховно изборно веће, морате да обезбедите унос података у провинцијама“, поручио је на Твитеру кандидат опозиције Кемал Киличдароглу.

20:57 Окупиле се и присталице опозиције

Присталице турске опозиције изашле су на спонтани митинг у Анкари да би изразиле подршку свом кандидату на председничким изборима Кемалу Киличдароглу, јавља ТАСС.

Између 30 и 50 људи са турским заставама окупило се у близини седишта Републиканске народне партије у округу Согутозу, узвикујући пароле подршке партији и његовом председнику Киличдароглуу.

Како су неки учесници митинга признали у разговору са дописником ТАСС-а, они су већ почели да славе „победу Киличдароглуа над Ердоганом“, иако пребројавање гласова још није завршено.

20:53 Дописник „Ал Џазире“: Вероватно други круг избора

Дописник „Ал Џазире“ Абделазеем Мохамед каже да „иницијални резултати указују на то да највероватније идемо у други круг“.

„Опозиција каже да је владајући савез намерно започео пребројавање гласова у упориштима своје странке“ тврди он.

Други круг избора одржава се у случају да ниједан од кандидата не освоји 50 одсто гласова.

20:40 Агенција „Анадолија“: Пребројано 75 одсто гласова, Ердогана гласало 19,5 милиона Турака

Агенција „Анадолија“ пренела је да је након избора у Турској обрађено готово 75 одсто гласова, а да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган добио 50,97 одсто гласова, односно подршку више од 19,5 милиона бирача.
Киличдароглу је изборио 43,22 одсто подршке, или више од 16,6 милиона гласова, док је Синан Оган добио око 5,3 одсто гласова.

19:55 Медији: Киличдароглу бољи од Ердогана

Опозициони кандидат Кемал Киличдароглу има 7,6 процената више гласова од садашњег турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, тврди проопозициона новинска агенција АНКА.

Како наводи ова агенција, након отварања 31,2 одсто гласачких кутија, Киличдароглу на председничким изборима у Турској добио је 51,49 одсто гласова, док Ердоган има 43,83 одсто.

19:42 Ердоганове присталице славе прелиминарне резултате, по којима води досадашњи шеф државе

Присталице Реџепа Тајипа Ердогана и његове владајуће странке АКП окупиле су се и славе прелиминарне резултате по којима води досадашњи шеф државе. Испред седишта Ердоганове партије у Истанбулу може се видети велики број турских застава, слике његовог лидера, па чак и бакље.

У центру Истанбула, међутим, нема масовних уличних скупова ни после пребројаних више од 50 одсто гласова на председничким и парламентарним изборима. Дописник „РИА Новости“ пише да се из џамије на тргу Таксим чује позив на вечерњу молитву.

19:37 Киличдароглу: Водимо у Истанбулу и Анкари

Највећа опозициона партија, Републиканска народна партија, паралено броји гласове тако што поставља своје посматраче код сваке гласачке кутије и фотографише сваки гласачки листић док се пребројава, пише „Гардијан“.

„Према нашим резултатима, са 23,87 одсто пребројаних гласова, Кемал Киличдароглу води“, рекао је Мансур Јаваш, који је и градоначелник Анкаре, додајућ да ти подаци долазе из целе Турске да он може да каже да његова партија има вођство у Истанбулу и Анкари.

Председнички кандидат Кемал Киличдароглу је једноставно твитовао: „Ми водимо“

19:28 Пребројана половина гласова

У Турској је обрађено 51,39 одсто гласова, а актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган и даље води, са освојених 52,12 одсто подршке. Његов ривал Кемал Киличдароглу освојио је, према писању државне телевизије ТРТ Хабер изборио је подршку 42,01 одсто бирача.

Си-Ен-Ен Турк, преноси, позивајући се на податке агенције „Анадолија“ пише да Ердоган има 52,03 одсто гласова, Киличдароглу 42,11 одсто, док је трећи кандидат Синан Оган освојио 5,33 одсто подршке гласача.

На парламентарним изборима, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 39.69 одсто гласова, док је Републиканска народна странка његовог највећег ривала изборила 20,72 процента.

18:58 Обрађено готово 40 одсто гласова

„РИА Новости“, позивајући се на податке државне турске телевизије ТРТ Хабер, пишу да су обрађени листићи из готово 40 одсто гласачких кутија на општим изборима у тој земљи и да и на том узорку води садашњи председник Реџеп Тајип Ердоган.

Ергодан, према овим подацима има 52,85 одсто гласова, а његов ривал Кемал Киличдароглу 41,23 одсто, на укупно обрађених 39, 92 одсто гласова.

18:48 Турска опозиција: Не верујте првим резултатима

Турска опозиција и даље се нада Ердогановом поразу и сумња у поузданост прелиминарних изборних резултата који показују да садашњи шеф државе има вођство.

Фаик Озтрак из Киличдароглуове Републиканске народне партије упозорио је Турке да не обраћају пажњу на прве резултате које је објавила државна новинска агенција „Анадолија“, оптужујући је да „изводи операцију којој се не верује“.

Резултати који долазе први су веома „искривљени“ и долазе искључиво из упоришта Ердоганове партије, наводи и Би-Би-Си.

18:41 Ројтерс: Разлика ће се смањити како се гласови броје

Рани резултати председничких избора у Турској у недељу показали су да је председник Тајип Ердоган у великој мери са 59,47 одсто гласова одмакао у поређењу са опозиционим ривалом Кемалом Киличдароглуом који има 34,79 одсто, наводи „Ројтерс“.

Медиј, међутим, додаје и да се очекује да ће се јаз смањити како се више гласова буде пребројавало.

Агенција наводи да је и очекивано да су прелиминарни резултати повољни за садашњег шефа државе, будући да први подаци стижу из „конзервативног, руралног срца“ државе, које њега подржава.

Ројтерс иначе тренутно пише о само око 9 одсто обрађеног узорка, док турски медији помињу да је пребројано већ 30 одсто од укупног броја гласачких кутија.

18:34 Излазност 85,6 одсто

Излазност на недељним председничким и парламентарним изборима у Турској била је 85, 6 одсто известила је државна телевизија ТРТ.

18:31 Обрађено 30 одсто гласова: Ердоган води са 53,92 одсто подршке

Актуелни турски председник Реџеп Тајип Ердоган освојио је 53,92 одсто гласова након обраде гласачких листића из 29,16 одсто гласачких кутија, преноси државни телевизијски канал ТРТ Хабер.

Према добијеним подацима, више од 40,12 одсто бирача гласало је за његовог главног ривала Кемала Киличдароглуа.

18:13 Укинута забрана објављивања изборних резултата

Врховни изборни савет Турске укинуо је првобитно донету забрану објављивања резултата обраде гласачких листића на председничким и парламентарним изборима.

„Гласање широм земље завршено је у 17.33. Од 18.30 укида се забрана објављивања резултата“, рекао је он.

18:06 „Анадолија“: Ердоган освојио већину на 14,8 одсто пребројаних гласова

Новинска агенција „Анадолија“ такође јавља да је актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган освојио већину на 14,8 одсто пребројаних гласова. Према подацима тог медија садашњи шеф државе добио је више од 56 одсто гласова на председничким изборима, односно подршку више од 3,7 милиона бирача.

Киличдароглу је освојио 37,4 одсто гласова, односно подршку више од 2,4 милиона гласача, док је Синана Органа подржало 5.3 одсто Турака са правом гласа.

18:01 Ердоган води на основу 11 одсто обрађених гласова

ТАСС преноси да, на основу резултата 11 одсто обрађених гласова, Ердоганова партија добија 349 места у парламенту који има укупно 600 чланова. Друга по снази у скупштини, биће листа Кемала Киличдароглуа са 98 посланика.

17:51 „Хабер“: Ердоган има 59.47 одсто подршке

И према извештају ТВ канала „Хабер“ актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је у вођству и, након пребројавања листића из више од 9 одсто гласачких кутија, добио је више од 59,47 одсто гласова, док је његов ривал, на овом узорку освојио 34,79 одсто подршке бирача.

Медиј је прецизирао да се резултати гласања мењају сваког минута.

17:45 Ердоган води: Пребројано 1.8 одсто гласова

Реџеп Тајип Ердоган на председничким изборима у Турској добио је 49,9 одсто гласова, а његов главни супарник Кемал Киличдароглу освојио је 45,3 одсто након пребројавања листића из 1,8 одсто гласачких кутија, преноси АНКА.

17:11 Избори протекли без неправилности

Гласање на изборима у Турској је протекло без проблема, рекао је председник Врховног изборног већа Ахмет Јенер, а пренеле „РИА Новости“.

„Процес гласања за председничке и парламентарне опште изборе у 28. мандату је завршен и Савету до сада нису пријављене неправилности“, навео је Јенер у саопштењу.

17:04 Киличдароглу: Не остављајте гласачке кутије док се не потпишу извештаји

Главни Ердоганов опозициони кандидат Кемал Киличдароглу такође се, након затварања биралишта, обратио на „Твитеру“.

„Желим да позовем наше хероје демократије, да без обзира на све, не остављају гласачке кутије, док се не достави и последњи потписани извештај о њима. Од ваше одлучности зависи пуно и исправно испољавање воље народа. Видећете, биће вредно вашег умора“, поручио је Киличдароглу члановима бирачких одбора.

16:48 Ердоган: Штитимо вољу нације

Док свет ишчекује резултате гласања у Турској, непосредно по затварању биралишта, обратио се и председник Реџеп Тајип Ердоган.

„Драги пријатељи и колеге, изборни процес је завршен на начин који иде у корист наше демократије, хвала Богу. Сада, као и увек, време је да се бавимо пребројавањем гласова. Док резултати не буду коначни, настављамо да штитимо вољу наше нације“, написао је Ердоган на Твитеру.

У Турској се данас одржавају председнички и парламентарни избори

АНКАРА – У Турској се данас одржавају председнички и парламентарни избори, који представљају највећи изазов за 20-огодишњу владавину актуелног председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Бирачи ће новог председника бирати између Ердогана, који тражи реизбор, главног опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа, коме предизборне анкете дају благу предност, и Синана Огана, пренела је Анадолија.

Мухарем Инџе, још један председнички кандидат, повукао се из трке у четвртак.

Истраживања јавног мњења показују да се Ердоган суочава са највећим изазовом током своје каријере и да Киличдароглу води у предизборним анкетама, пренео је Ројтерс.

Ердоган је јуче одржао свој последњи предизборни скуп у Истанбулу, оптужујући опозицију да ради са председником САД Џозефом Бајденом на томе да га сруши.

Кампања председника Турске током прошлог месеца била је фокусирана на постигнућа владе у одбрамбеној индустрији и инфраструктурним пројектима. Једна од његових кључних тврдњи је да опозиција прима наређења са Запада, и да ће им се клањати и испуњавати њихове жеље уколико победи.

Ердоган је, такође, критиковао Киличдароглуа због његових коментара о Русији, називајући Москву важним партнером Турске.

„Русија је један од наших најважнијих савезника, када је реч о пољопривредним производима“, рекао је он.

Киличдароглу, 74-огодишњи бивши државни службеник, није одржао јуче митинг, али је посетио Ататурков маузолеј у Анкари. Пратила га је гомила присталица, који су носили каранфиле које су положили на његов гроб.

Иначе, Киличдароглу је изјавио да ће, ако победи на изборима, одржавати добре везе Анкаре са Москвом.

У недељу су демонстранти бацили камење на градоначелника Истанбула Екрема Имамоглуа, члана главне опозиционе Републиканске народне Партија (ЦХП) који ће бити потпредседник, ако Кемал Киличдароглу победи на председничким изборима.

Наредног дана, на другој страни Турске у западном граду Једрену, Ердоган је оптужио опозицију да је про-ЛГБТ и да стаје на страну терориста.

Аналитичари наводе да је он појачао реторику у покушају да придобије конзервативне и националистички орјентисане бираче.

Уколико ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача на председничким изборима, двојица кандидата са највише гласова одмериће снаге у другом кругу, који ће бити одржан 28. маја.

За гласове бирача бориће се укупно 24 политичке странке и 151 независни кандидат.

Бирачи ће изабрати и нови парламент, а како наводе аналитичари, и ту ће се водити тесна трка између „Народног савеза“, који се састоји од Ердоганове конзервативне Партије правде и развоја (АКП), Партије националистичког покрета МХП, Партије великог јединства (ББП) и Партије новог благостања и Киличдароглуове Националне алијансе коју су формирале главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП), Добра странка (ИYИ Партија), Партија Фелисити, Партија будућности, Партија демократије и напретка (ДЕВА) и Демократска партија.

Гласање за председничке и парламентарне изборе у Турској почеће данас у осам часова по локалном времену и трајаће до 17 часова.

Право гласа има више од 64,1 милиона бирача који ће искористи бирачко право у Турској и иностранству.

(Танјуг, РТ, РТС, Ал Џазира)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас