Преговори у војној бази „Рајт –Петерсон“у Дејтону, иза затворених врата

image_2021-09-28_183445
МУКОТРПНИ, даноноћно вођени преговори за постизање мира у Босни и Херцеговини, у којима се на молбу Слободана Милошевића непосредно ангажовао грчко - амерички политички лидер Крис Спироу, непрекидно су се одвијали под окриљем различитих криза које су рат у БиХ чиниле све сложенијим, а изгледе за постизање мира сводиле на све мању меру.

 

О томе Спироу износи многе непознате и мало познате детаље у свом дневнику ,,Пут у Дејтон у потрази за миром – Дневник једанаестог Србина“, који је недавно, у две обимне књиге великог формата, објавила београдска издавачка кућа ,,Трећи миленијум“.

Поготово тешки догађаји одиграли су се крајем маја 1995. године, пошто је НАТО започео кампању бомбардовања српских војних положаја. После четворомесечног примирја у БИХ уследила је, наиме, офанзива армије БиХ на Србе у рејону Сарајева. Пошто ултиматум команданта Унпрофора за БиХ, британсог генерала Руперта Смита, о враћању тешког наоружања под контролу снага УН и његове процене да српска страна није испоштовала договор, уследила је одмазда нападом авијације НАТО на српске положаје 25. маја у рејону Сарајева.

Напади су поновљени следећа два дана. Тиме се Унпрофор, по процени српске стране, отворено ставио на страну армије БиХ на шта је државни и војни врх Републике Српске одговорио заробљавањем по целом ратишту триста седамдесет шест припадника Унпрофора.

Они су били из састава британске, француске регуларне војске и Легије странаца, затим шпанске, канадске, украјинске, литванске армије… Војска Републике Српске је под своју контролу ставила, као таоце, чак 376 припадника плавих шлемова, после чега су ваздушни напади НАТО обустављени. У првој групи, 27. маја, заробљено је 40 припадника Унпрофора, како је то пред Хашким судом, у октобру 2003. године, саопштио тада већ пензионисани генерал Руперт Смит.

ОДМАХ је уследило реаговање Међународне заједнице слањем специјалних снага британске и америчке армије и снага за брзу интервенцију у Јадран, у Сплит.

Истовремено је захтевано од СРЈ и Србије да изврше притисак на босанске Србе како би ослободили заробљене плаве шлемове.

Крајем маја делегација СРЈ и Србије на челу са шефом Државне безбедности Србије Јовицом Станишићем, започела је на Палама тешке и компликоване преговоре са државним и војним врхом РС који треба да до тога доведу.

Мукотрпни преговори су ипак успешно окончани 3. јуна, када је ослобођено сто двадесет плавих шлемова, затим 6. јуна сто осам, потом 12. јуна још двадесет пет, итд. Сви су безбедно превезени у Србију и предати команди Унпрофора. Тиме је после скоро месец дана окончана једна од најтежих криза током рата у БиХ.

Створени су услови за наставак мировних преговора око окончања рата, што је постигнуто 21. новембра 1995. године, када је у Дејтону потписан Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, познатији као Дејтонски мировни споразум.

Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас