Прекинут транзит руског гаса за Мађарску преко Украјине

GASPROM

МОСКВА  – Транзит гаса преко Украјине у Мађарску данас је потпуно прекинут, саопштио је оператор за мађарски гасни транзитни систем.

Транзит преко Украјине у петак када је „Гаспром” започео испоруке мађарским потрошачима преко „Турског тока”, није се потпуно прекидао, како је саопштила украјинска страна, већ је смањен скоро четири пута, а у суботу – још за половину, следи из података „Оператора за гасни транзитни систем Украјине”, преноси Спутњик, јавља Танјуг.

Украјински оператор саопштио је у петак да је „Гаспром” обуставио транзит гаса у Мађарску преко украјинске територије, отпочевши испоруке мађарским потрошачима преко „Турског тока” кроз Бугарску и Србију у оквиру нових споразума постигнутих крајем септембра.

При томе капацитети за улазак у Мађарску, који су договорени са „Гаспромом” за целу гасну годину (од 1. октобра 2021. до 30. септембра 2022. године), износе 24,6 милиона кубних метара дневно.

Међутим, према информацијама на сајту оператора, пумпање гаса кроз пункт „Берегово” на граници Украјине са Мађарском није престало тог дана и износило је 4,823 милиона кубних метара. Истовремено, још 30. септембра пумпање је било 3,8 пута веће – 18,528 милиона кубних метара.

У суботу транзит се још смањио (два пута у односу на петак) на 2,31 милиона кубних метара.

Према подацима мађарског оператора „ФГСЗ”, данас није било транзита гаса преко Украјине за Мађарску на пункту „Берегово”. Подаци „Оператора за гасни транзитни систем Украјине” за данашњи дан још нису доступни.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас