ПРЕМИЈЕР КРИВОКАПИЋ СЕ ЗАХВАЛИО ОНИМА КОЈИ СУ ИЗРУЧИЛИ НА НАС ТОНЕ БОМБИ, РАКЕТА И ОСИРОМАШЕНОГ УРАНИЈУМА

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Krivokapic

Да се нисмо окренули Западу, не би нам сунце тако рано зашло.“                    (Грујо Леро,1949,пјесник и афористичар, из Бијељине)

„Исток је исток, запад је запад и никад се неће саставити.“                               (Радјард Киплинг,1865-1936,енглески писац и новинар)

 

Према наводима медија, приликом отварања Првог економског дијалога између Црне Горе и Сједињених Америчких Држава, 16.септембра 2021.године, „премијер“ Здравко Кривокапић је исказао „неизмјерну захвалност  коју сви грађани Црне Горе осјећају за безрезервну подршку коју САД  пружају Црној Гори и западном Балкану“?!

Е, ја нијесам међу тим грађанима Црне Горе и  исказујем огорчење и гнушање због понизног и неморалног Кривокапићевог „удварања“ онима који су нас немилосрдно засипали бомбама, ракетама и осиромашеним уранијумом и који „ и даље лешинаре над светом српском земљом – Косовом и Метохијом“ (Свети Сава)!

Да ли се овим Кривокапић захваљује и за монструозну, злочиначку агресију (злочин против мира и највећи међународни злочин) Сједињених Америчких Држава на Савезну Републику Југославију (Црну Гору и Србију), у току које су Мило Ђукановић и његова власт били савезници агресора  на сопствену земљу?!

Да се подсјетимо, агресија НАТО пакта („инвазија НАТО тровача“ – Свети Василије Острошки Чудотворац Милостиви) (у којој су САД играле главну улогу), односно операција „Племенити наковањ“ (енг.Operation Nobil Anvil), трајала је 78 дана и ноћи, од 24. марта до 10.јуна 1999.године, без одобрења Савјета безбједности Уједињених нација, дакле кршењем Повеље УН. Последице агресије  су  око 3.500 мртвих (од тога 79-торо дјеце) и око 12.000 рањених грађана (не само Срба, него и Црногораца,  Албанаца, Бошњака  и припадника других националности), те материјална штета од преко 100 милијарди USA долара, као и „немјерљиве трауме, страх и душевни болови и тиме узроковане тјелесне болести“ (Света Матрона (Матронушка) Московска Свемоћна).

Током агресије, НАТО пакт је (са 10-17 пројектила) починио и ужасан злочин у Мурину, 30.априла 1999.године, иако у близини  није било војних објеката, нити јединица ЈНА.  На мосту у том мјесту убијено је шест недужних грађана, од којих троје дјеце.У току агресије, Ђукановићеве власти нијесу  прогласиле  ратно стање, нити су у Мурину  биле активиране сирене за узбуну.

Тиме је почињен ратни злочин против цивилног становништва. Кривично гоњење и извршење казне за то кривично дјело не застаријевају, на основу Конвенције о непримјењивању законске застарелости за ратне злочине и злочине против човјечности, из 1968.године. Та Конвенција је била саставни дио унутрашњег правног поретка СРЈ, а од 2006.године  је и Црне Горе. Зато је Више државно тужилаштво у Бијелом Пољу надлежно и дужно да покрене, а Виши суд у истом граду да до пресуђења води кривични поступак против наредбодаваца и других саучесника у извршењу тог међународног злочина.

Противно међународним конвенцијама о хуманитарном и ратном праву, у току агресије, бомбардовани су објекти инфраструктуре, привредни објекти, школе, здравствене установе, породилишта, медијске куће, цркве и манастири, уз, на дуги рок,загађивање воде, ваздуха и земље. Коришћена је и забрањена муниција пуњена осиромашеним уранијумом, као и забрањене касетне бомбе (по Даблинској коннвенцији, из 2008.године) за бомбардовање цивилних циљева. Муниција са осиромашеним уранијумом је, између осталог, „сијана“ и по полуострву Арза, на Луштици, у Боки Которској. Циљ агресије је био да се, тиме, повећа број људских жртва и радијацијом тешко наруши здравље, не само припадника садашње, него и будућих генерација.

Током агресије, НАТО пакт је на СРЈ лансирао око 1.300 крстарећих ракета и изручио око 37.000 касетних бомби,a НАТО летилице су у ваздух испуштале огромне  количине отровних  гасова и нано честица.

О циљевима и бескрупулозности учесника агресије, сликовито говоре и изјаве америчког генерала Мајкла Шорта (команданта ваздухопловних снага НАТО-а), дате у току саме агресије:

„Не можемо добити рат ако не уништимо могућност нормалног живота за већину становништва. Морамо им одузети воду, струју, храну, па чак и здрав ваздух“?!

„Ако немамо стомаке за колатералну штету и немамо стомаке за ненамјерни губитак цивила, онда ћемо престати да постојимо као (НАТО) Савез“?!

А командант француске авијације у НАТО пакту је изјавио:

„Авијација је добила наређење да уништи живот у Србији“?!

За агресију није упућена ниједна једина ријеч извињења, нити је изражена спремност да се надокнади немјерљива материјална штета.

Нужно је подсјетити се и како се власти и правосудни органи у Србији односе према агресорима,из 1999.године.

Окружни суд у Београду је, 21.септембра 2000.године, осудио 14 челника НАТО савеза, на по двадесет година затвора за више кривичних дјела, почињених у току агресије. Послије доласка на власт  колаборантског и компрадорског ДОС-овог режима, Врховни суд Србије је, 19.јуна 2001.године, укинуо ову пресуду и предмет вратио Окружном суду на поновни поступак. Неколико година, судски предмет се „шетао“ од редовних до војних судова и натраг, да би од 2004.године судски процес био практично „замрзнут“.

Чудно је да се нико из садашње власти Србије јавно не бави овим питањем, иако су  Више јавно тужилаштво и Виши суд у Београду надлежни и дужни да наставе судски поступак, зато што  је оптужница подигнута, а Окружни суд у Београду донио осуђујућу пресуду и за кривично дјело – ратни  злочин против цивилног становништва,за које нема застарелости кривичног гоњења и извршења казне, по већ поменутојКонвенцији из 1968.године.Ова Конвенција је инкорпорирана и у српско кривично законодавство.Такође, Окружни суд је челнике НАТО пакта осудио и за кривично дјело –  употреба недозвољених средства борбе. Ни у овом случају  нема застарелости, јер се по Кривичном законику Србије за то дјело може изрећи и казна доживотног затвора.

Бирачко тијело коалиције „За будућност Црне Горе“ и јавност имају право да знају ко је, челницима те коалиције, наметнуо еуроатлантисту, пронатовца и анти Србина Здравка Кривокапића за носиоца посланичке листе и за премијерску функцију?!, А та  особа промовише и спроводи погубну антисрпску, антицрногорску и антируску политику Мила Ђукановића и његовог криминалног режима. Такође, јавност има право да зна да ли је Кривокапић,прије претходних парламентарних избора, контактирао са западним амбасадама (прије свега са амбасадама САД и В. Британије), односно са резидентима или другим припадницима западних тајних служби  и, ако јесте, по ком основу.

Зато је неопходно формирање српског, а тиме истински црногорског, политичког покрета, који би био значајан  фактор на црногорској политичкој сцени и у Скупштини ЦГ и јединствен у  кључним опредјељењима, а то су:доношење новог устава ЦГ преко уставотворне скупштине, примјеном принципа уставног дисконтинуитета са важећимУставом (и садашњи Устав је донијет и проглашен без континуитета са Уставом из 1992.године); промјена државних симбола; опозивање одлуке о признању лажне државе Косово; укидање санкција Русији и Бјелорусији; успостављање блиских односа са Србијом и Русијом; потпуно развлашћивање Ђукановићеве мафијашке државне хоботнице; стављање ван снаге Закона о приступању ЦГ злочиначком и окупаторскомНАТО пакту, као и Резолуције о геноциду у Сребреници и других  скупштинских неуставних, антисрпских односно антицрногорских општих аката…

Милан Гајовић, дипломирани правник са адвокатским испитом и дипломирани економиста, из Подгорице

20.септембар 2021.године

Магазин Видовдан

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас