Преминуо француски глумац Жан-Пол Белмондо

Zan Pol Belmondo

Великан француске кинематографије Жан-Пол Белмондо (Јеан-Паул) преминуо је данас у свом дому у Паризу у 89. години, изјавио је његов адвокат.

„Већ неко време је био веома уморан. Преминуо је у миру“, рекао је адвокат Мишел Годе (Мицхел Годест) Франс пресу.

Глумац у Француској познат по надимку Бебел, снимио је око 80 филмова, а прославио се у улогама у филмовима новог таласа 1960-их година, да би 1970-их постао звезда акционих филмова.

Глумио је у филмовима култних француских редитеља Жан-Лика Годара (Јеан-Луц Годард), Луја Мала (Лоуис Малле), Kлода Шаброла (Цлауде Цхаброл), Жан-Пјер Мелвила (Јеан-Пиерре Мелвилле) и Франсоаа Трифоа (Францоис Труффаут).

Његови најпознатији филмови су „Професионалац“, „Борсалино“, „До последњег даха“ и „Човек из Рија“.

Глумио је са познатим глумицама Kатрин Денев (Цатхерине Денеуве), Kлаудијом Kардинале (Цлаудиа Цардинале), Софијом Лорен (Сопхиа) и Урсулом Андрес (Андресс).

Белмондо се мање појавивао у јавности од 2001. године када је имао мождани удар. Неколико година касније, 2008, снимио је филм „Ун хомме ет сон цхиен“ (Човек и његов пас), причу о старцу којег је друштво одбацило.

Глумац је између осталог освојио почасну Златну палму Kанског фестивала 2011, Златног лава 2016. Венецијанског фестивала, док је на додели француских филмских награда Цезар 2017. доживео овације.

Примајући награду за животно дело, Белмондо је тада са штапом у руци, увек са осмехом опет засмејао публику неком шалом на рачун свог изгледа или глуме.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас