Преминуо новинар Милош Васић, оснивач недељника ‘Време’

image_2021-09-25_211509

Један од оснивача „Времена“, новинар Милош Васић, после дуге и тешке болести, преминуо је у Београду, саопштио је овај београдски недељник.

Новинарством је почео да се бави 1969. године. Пре доласка у „Време“, провео је 15 година у недељнику НИН, који је напустио због притисака режима Слободана Милошевића. На предлог Срђе Поповића, 1990. прихвата идеју да учествује у покретању новог недељника „Време“.

„Окупљали смо се најмање једном недељно код Срђе Поповића у канцеларији. Било нас је ту разних, Југ Гризељ, Хари Штајнер, Јурка Густинчић, Ратко Бошковић, Зоран Јеличић, Лазар Стојановић. Онда сам ја набавио читаву гомилу књига о томе како се оснивају нове новине, све ишчитао и објашњавам људима да треба да почнемо да правимо број од минус 15, па да стигнемо полако, што би рекао Умберто Еко, до нултог броја. Таман смо лепо кренули да конструишемо и стварамо, истина мање ликовно, више садржински, и када смо били на минус трећем броју, Милошевић распише изборе. Нисмо имали куд него да 29. октобра излетимо са првим бројем“, испричао је Васић у интервјуу поводом 30 година постојања „Времена“.

Током три деценије у „Времену“, Васић је покривао апсолутно све важне теме, од демонстрација 9. марта 1991, преко рата у Хрватској, Босни, на Kосову.

„Његови текстови након атентата на премијера Србије Зорана Ђинђића и током операције ‘Сабља’, која је потом уследила, поставили су стандарде онога што данас у Србији сматрамо истраживачким новинарством. Васић је текстове из тог периода узео као основу за књигу ‘Атентат на Зорана’, а донела му је готово све битне новинарске награде у Србији“, наводи „Време“.

Аутор је и више књига о оружју, романа „Птица панике“, као и збирке колумни „Мој мушки живот“.

„Kао новинар, био је оштар, прецизан, са препознатљивим стилом. Kао колега, био је све супротно од тога: благ попут родитеља, мудар саветник и нежан критичар, онај од ког су сви млађи чланови редакције учили, свесни да никада неће бити ни близу као Миша“, додаје „Време“.

Иза Милоша Васића (1947.) остало је петоро деце и многобројни унуци.

Време комеморације и сахране Милоша Васића биће накнадно саопштени.

Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас