Примаријус др Милан Рогановић: О ковид пропусницама

image_2021-09-17_182009

Поред свакодневног непоузданог пи-си-ар тестирања, све израженијих притисака на грађанство да се вакцинише експерименталним ковид вакцинама наговештава се још један облик кршења Устава и закона ове земље, а то је увођење ковид пропусница.

Ковид пропуснице би требало да омогуће слободно кретање и уласке у неке јавне установе, ресторане, кафиће, биоскопе и сл. вакцинисаним особама, јер су оне, наводно, здраве, нису заразне за друге, вероватно и просвећенији део друштва, а не „затуцани” као они невакцинисани. Морамо се оштро супротставити таквој мери која нема утемељење у закону, њоме се спроводи директна сегрегација (дискриминација људи на основу различитости – вакцинисан /невакцинисан) и дискриминација наших грађана, ограничавају се људска права и слободе. Подсећамо да ове вакцине по закону нису обавезне и у том смислу се не сме вршити никакав притисак на становништво и ускраћивати му право на слободу избора увођењем ковид пропусница.

У том смислу је јасан Устав Републике Србије који у члану 21 каже: „Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, a нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета”.
Увођење ковид пропусница није ни медицински сврсисходно, а ни етички исправно, јер најновији подаци о великом броју заражених и хоспитализованих пацијената који су вакцинисани и ревакцинисани говори да вакцина није сигурна заштита, тако да и особа носилац ковид пропуснице може бити заразна за друге.

Мишљења смо да увођење ковид пропусница може направити додатне конфронтације и у онако напетим  друштвеним односима, да доведе до још већег подозрења између вакцинисаних и невакцинисаних особа. Уместо тога треба радити на смиривању тензија. Нико ко је вакцинисан не треба да се осећа супериорно нити невакцинисан инфериорно , јер смо у проблему и једни и други, заражавамо се и једни и други.

И шта нам преостаје? Па, заједничка борба. Борба за истину и правду. Борба чињеницама и доказима. Борба за здравље и светињу живота сваког појединца. Борба за очување смисла живота. Вакцинисани и невакцинисани, ујединимо се у потрази за истином и  здрављем! Насиљу, сегрегацији и противуставним манипулација – не! Хуманој и безбедној имунизацији – да, слободи избора – да, Хипократовој заклетви („Не науди!”), здравственој безбедности и високој етичности лекарског позива – да, да и да!

Примаријус др Милан Рогановић,
Лекари и родитељи за науку и етику

Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас