Припадници Швајцарске гарде напустили службу јер не желе да се вакцинишу

svajcarska garda

Три члана Швајцарске гарде, елитног корпуса који штити папу, одлучила су да поднесу оставку уместо да се вакцинишу против ковида-19, известио је швајцарски лист „Трибун” у Женеви.

Након што је Ватикан применио нове мере за ковид-19, тројица припадника страже напустила су службу на „добровољној основи”, рекао је портпарол корпуса, а преноси тај лист.

Још три друга регрута, која су до сада била невакцинисана, одлучила су да се вакцинишу, али су привремено суспендовани док нису потпуно вакцинисани, рекао је портпарол Швајцарске гарде.

Здравствена потврда која доказује имунитет на ковид-19 потребна је за улазак у Ватикан од 1. октобра, преноси Бета.

Такозвана зелена пропусница, првобитно замишљена да олакша путовања међу државама Европске уније, показује да је неко вакцинисан, негативан на тесту или се недавно опоравио од коронавируса.

Међутим, Швајцарска гарда, која свакодневно ради у близини папе, морала је да покаже доказ о потпуној вакцинацији, за разлику од негативног теста.

Готово сви стражари су самци који живе у баракама управо унутар капија Ватикана. Заповедници и ожењени чланови живе у одвојеним становима. Сви чланови имају швајцарско држављанство.

У октобру прошле године је четворо чланова страже било позитивно на ковид-19.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас