Притисак ЕУ на Србију због Бањске: Имате неколико дана да се изјасните о захтевима ‘велике петорке’

Foto: Tanjug/AP

Лидери држава чланица Европске уније (ЕУ) изразиће дубоку забринутост безбедносном ситуацијом на северу Косова и позваће Србију да у потпуности сарађује у истрази, те обезбеди да се одговорни за напад у Бањској изведу пред лице правде.

„Европски савет најоштрије осуђује насилни напад на Полицију Косова 24. септембра 2023. Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо приведени правди, те да Србија у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке“, наводи се у нацрту закључака за самит ЕУ 26. и 27. октобра.

Радио Слободна Европа (РСЕ) има увид у овај нацрт закључака, који ће усвојити лидери ЕУ на крају дводневног самита.

У селу Бањска на северу Косова 24. септембра је група наоружаних и маскираних лица напала Полицију Косова. Том приликом је убијен један косовски полицајац. У размени ватре, убијена су тројица нападача.

Косово за овај напад од почетка оптужује званични Београд, што Србија негира. Косовски премијер 23. октобра за напад је директно окривио министра одбране Србије Милоша Вучевића, што је Министарство одбране Србије одмах одбацило.
Лидери држава и влада Европске уније позваће Приштину и Београд да раде ка деескалацији, те упозорити негативне учинке ако се стране не ангажују у овом смеру.

„Косово и Србија морају наставити са сталним напорима за деескалацију, посебно одржавање нових избора на северу Косова што је пре могуц́е, уз активно учешц́е косовских Срба. Неуспех деескалације тензија имац́е последице“, наводи се у нацрту закључака.

Лидери ЕУ ће посебно нагласити да жале због недостатка примене Споразума о путу ка нормализацији односа, који су лидери договорили 27. фебруара у Бриселу, Анекса за имплементацију усаглашеног 18. марта у Охриду, као и других споразума постигнутих у дијалогу.

„Европски савет позива Косово и Србију да их спроведу, без одлагања и предуслова. Ово укључује оснивање Заједнице општина са српском вец́ином“, поручује се путем нацрта закључака.

Лидери европских држава ће нагласити да је нормализација односа суштински услов на европском путу за обе стране, те да оне „ризикују да изгубе важну прилику у случају недостатка напретка“.

Овај предстојећи самит Европске уније представља и оквирни рок када би лидери Косова и Србије требали да се изјасне о захтевима које су изнели чланови „велике петорке“ приликом посете 21. октобра.
Упућени изори спомињу да се захтеви за Косово углавном односе на прихватање нацрта за формирање Заједнице општина са српском вец́ином, а за Србију безусловно испуњавање обавеза из споразума о путу ка нормализацији односа, укључујући и Анекс примене овог договора из Охрида.

Како се сазнаје из дипломатских извора, премијер Косова Аљбин (Албин) Курти и председник Србије Александар Вучић имају „само неколико дана“ да се изјасне о томе да ли прихватају захтеве.

Ово је разлог зашто се не искључује могућност да се до краја ове недеље, свакако пре одржавања самита ЕУ, одржи сусрет Куртија и Вучића у Бриселу.

Извор: Радио Слободна Европа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас