Процурила документа: Америка је лагала?

Фото: Скриншот ЈУтјуб

Чини се да су инциденти који укључују кинеске балоне у ваздушном простору САД-а чешћи него што је америчка влада спремна да призна јавности.

Обавештајна служба већ зна за најмање четири од њих, пише ексклузивно Вашингтон пост, откривајући даље документе прикупљене у афери званој „Дисцорд леакс“.

Реч је о десетак високо поверљивих докумената, намењених само високим војним и обавештајним руководиоцима.

Документ који је процурио, који је произвела Национална геопросторно-обавештајна агенција (НГА), датиран је од 15. фебруара до 10 дана након што су ваздухопловне снаге обориле балон под називом „Киллеен-23“ који је био опремљен мноштвом сензора и антена док је летео изнад војске бази у Монтани, где је ускладиштено 150 интерконтиненталних балистичких пројектила наоружаних нуклеарним бојевим главама.

Из гомиле докумената који су наводно процурили на мрежи у Дисцорд соби за ћаскање Џека Тешира, младог припадника ваздушне националне гарде Масачусетса, изгледа да иако знају за кинеске балоне, обавештајни званичници још увек не знају праву способност „Киллеен-23“.

Још два кинеска балона из ранијих година, названа Булгер-21 и Аццардо-21, помињу се поименце у документима. Један од њих је надлетео ударну групу америчких носача на Пацифику, а други је од децембра 2021. до маја 2022. пловио око света софистицираном технологијом надзора.

Иако се у документу помињу раније тајни инциденти „балона који је прелетео ударну групу америчких носача“ и „балона који се срушио у Јужно кинеско море“, остаје нејасно да ли су то Булгер-21 и Аццардо-21. Нема конкретних информација о датумима лансирања.

Џек Тешир је ухапшен због сумње да је одавао информације и дијелио документе у Дисцорд соби за ц́аскање са кругом пријатеља.

Вероватно на основу снимака америчког шпијунског авиона У-2, аналитичари обавештајних служби процењују да би Киллеен-23 могао да генерише довољно снаге за рад било које технологије за надзор и извиђање. Имао је софистициране извиђачке способности, укључујући радар са синтетичким отвором, САР , који може да види ноћу и продире у облаке, горњи слој земље и танке материјале.

САР шаље микроталасне импулсе на Земљу ради креирања слика. За разлику од традиционалних оптичких сензора, ово омогућава САР-у да враћа слике ноћу и продире кроз облаке, дим, површинско тло, лед и снег. Такође се показало да САР продире у танке материјале, укључујући цераде, откривајући предмете испод. Балон је такође имао параболичну антену, сензоре и соларне панеле који могу да генеришу до 10.000 вати енергије.

„Количина енергије коју је кинески балон могао да генерише била је огромна“, рекао је за Пост Пол Бирн, ванредни професор на Вашингтонском универзитету у Сент Луису и стручњак за даљинско истраживање.

Ипак, САР подаци не би се значајно разликовали од сателитских података, рекао је Бирн, сугеришући да је балон вероватно носио други систем за снимање, као што је камера. Баш као што је Булгер-21 носио „корисни терет за видео записе у пуном покрету који се може зумирати“. Балони нуде „моц́ан начин за спровођење“ надзора, рекао је Бирн, јер могу да добију податке веће резолуције и њихово лансирање је „тише“ од постављања сателита у свемир.

Годинама су кинески војни истраживачи писали о предностима постављања САР способности на возила „близу свемира“.

Остали технички детаљи, осим оних који су откривени на фотографијама, су мистерија. Америчка влада је извукла остатке са места пада балона у Атлантском океану, али је одбила да каже колико је терета извукла. У документу се каже да влада нема „колекцију слика дна Киллеен-23 корисног терета за анализу за оптички сензор“. Недостатак детаљних закључака о могућностима надзора балона, пише Вашингтон Пост, поставља питања о одлуци да се пусти да лети изнад Сједињених Држава пре него што је оборен, што је Министарство одбране тада правдало као прилику за прикупљање додатних обавештајних података.

Чланак објављен у званичним новинама кинеске војске, ПЛА Даили, у септембру 2020. описује како се ваздушни бродови и балони могу напунити радарском и фотоелектричном опремом за надзор да би се открили циљеви за напад. Документ НГА који је процурио такође садржи слику изблиза „неидентификоване структуре“ пречника око 0,75 метара која вири из врха Килина-23, чија је намена нејасна.

Документ такође садржи слику коју је направио Булгер-21 и која изгледа да директно повезује такав балон са Еаглес Мен Авиатион Сциенце анд Тецхнологи Гроуп, једном од шест кинеских компанија које су Сједињене Државе санкционисале у фебруару због подршке програму шпијунских балона.

Кина одбацује оптужбе за шпијунажу, а инцидент са балоном откривен у фебруару зауставио је напоре да се стабилизују јако затегнути односи између Кине и САД, које траже умерене опције од обе земље. Пентагон и Канцеларија директора националне обавештајне службе одбили су да коментаришу.

Цурење докумената класификованих као строго поверљиво покреће нова питања о унутрашњој безбедности Пентагона, пише Пост.

Америчка влада је у фебруару обавестила Конгрес о неколико претходних упада кинеских шпијунских балона у ваздушни простор САД, укључујуц́и оне у близини Тексаса, Флориде, Хаваја и Гуама. Министарство одбране одбило је да коментарише прелет ударне групе носача.

Поред инцидената са кинеским балонима, документи садрже читав низ поверљивих информација, сада јавно објављених у Вашингтон посту. Тако се сазнаје да су према оцени Одбрамбене обавештајне агенције „преговори о окончању сукоба у Украјини мало вероватни током 2023. године“.

Досијеи такође укључују обавештајне сажетке разговора на високом нивоу између светских лидера, као и информације о напредној сателитској технологији коју користе Сједињене Државе за шпијунирање. Они такође наводе обавештајне податке о савезницима и противницима, укључујуц́и Иран и Северну Кореју, као и Британију, Канаду, Јужну Кореју и Израел. Очекује се да ће такво цурење имати далекосежне импликације за САД и њихове савезнике. Штета се још процењује.

ИЗВОР: ЈУТАРЊИ ЛИСТ, Б92.НЕТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас