ПРОТЕСТ У СОФИЈИ: На стотине демонстраната на улицама због увођења ковид пропусница, Министар добио шамар!

Sofija
СТОТИНЕ демонстраната, предвођени неким ванпарламентарним политичким лидерима, протестовале су данас у Софији против одлуке да „зелени сертификат“ постане обавезан у Бугарској за улазак у ресторане, позоришта и тржне центре.

 

Демонстранти су са скупа којем су присустовали и активисти мањих националистичких странака поручили да пропуснице угрожавају њихове слободе и да је то начин да се на “мала врата” уведе обавезна вакцинација, а протести су одржани у још неколико градова у Бугарској, преноси Ројтерс.

Привремено министарство здравља најавило је у уторак ову меру са циљем да се успори раст броја нових инфекција и смртних случајева у Бугарској, која је, иначе, земља са најмањом стопом вакцининације против ковид 19 у Европској унији.

Према новим правилима, која ступају на снагу у четвртак, приступ баровима, теретанама, хотелима и другим затвореним јавним местима биће дозвољен само особама које имају потврду о вакцини, документ да су прележали болест или да поседују негативан тест, а само 24 одсто одраслих становника је вакцинисано у Бугарској.

Медицинско особље, као и оно у домовима за старе, неће моћа да ради без ових сертификата, а изузеци су предвиђени за јавни превоз, банке, апотеке и прехрамбене продавнице.

Међутим, одлука је наишла на неодобравање привредника, али и неких политичара који су окренути трећим парламентарним изборима у земљи ове године, заказаним за 14. новембар.

Док су неки власници ресторана, као и директори хотела и позоришта рекли да ће бојкотовати мере, стотине Бугара је истовремено пожурило у центре за вакцинацију како би обезбедиле сертификат.

И странка десног центра ГЕРБ и социјалисти, такође су критиковали здравствену пропусницу, а они, као и данас демонстранти, позвали су на оставку привременог министра здравља, којег је именовао председник Румен Радев, након неуспешног покушаја након јулских избора да се састави влада.

 

Ројтерс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас