ПРВИ ПУТ У 20 ГОДИНА: ФБИ објавио поверљива документа о 11. септембру!

11.9.2001.

На 20. годишњицу терористичког напада 11. септембра, ФБи је објавио поверљиви документ о логистичкој подршци коју су имали саудијски нападачи. Иако се у документу наводи да су отмичари авиона имали подршку Саудијаца који живе у Америци, не наводе се докази о умешаности саудијских званичника у терористички напад.

Овај документ је и први који је објављен откако је председник Џо Бајден наредио да се скине ознака поверљивости са материјала у вези са нападом. Реч је о интервјуу који је ФБИ водио 2015. са човеком који је често контактирао са Саудијцима у САД и подржавао идеју да нападачи прво дођу у Америку, па онда изведу напад.

Бајден је прошле недеље наредио Секретаријату за правосуђе да скине ознаку поверљивости са докумената. Породице жртава већ дуго траже да се отворе досијеи, а пред судом у Њујорку поднеле су тужбу против владе Саудијске Арабије, тврдећи да је подржавала нападаче.

Документ је објављен у суботу увече, неколико сати пошто је Бајден присуствовао меморијалној церемонији у Њујорку, Пенсилванији и Видржинији. Породице жртава су се противиле присуству председника уколико не нареди да се са поверљивих докумената скине ознака тајности.

Влада Саудијске Арабије је дуго негирала умешаност у нападе. Амбасада те земље у Вашингтону саопштила је да подржава објављивање поверљивих докумената и да се “једном за свагда заврше оптужбе на рачун краљевства”. Такође, амбасада негира било какву умешаност Ријада.

Документи се објављују у осетљивом тренутку у односима САД и Саудијске Арабије. Бајденова администрација је у фебруару објавила документе америчких обавештајних служби о убиству новинара Џамала Kашогија, за које се сумњичи и саудијски принц Мохамед бин Салман.

Породице жртава поздравиле су објавлијвање документа о нападу 11. септембра и оцениле да је важан корак ка откривању улоге Саудијске Арабије у нападу.

Брет Еглстон, чији је отац погинуо у рушењу Светског трговинског центра у Њујорку, каже да скидање ознаке тајности са документа “убрзава потрагу за истином и правдом”.

Џим Kрајндлер, заступник породица жртава, у саопштењу је навео да “налази и закључци у истрази ФБИ-а потврђују аргументе у тужби против саудијске владе због умешаности у нападе 11. септембра”.

“Овај документ, заједно са доказима који су до сада прикупљени, приказује како је Ал Kаида радила унутар САД уз подршку саудијске владе. Између осталог, ту су и подаци о међусобним телефонским позивима саудијских званичника и њиховим “случајним састанцима” са отмичарима, као и докази да су им помагали да се сместе и упишу се у добре школе летења”.

Непосредно после напада, су се јавиле спекулације о повезаности Саудијске Арабије и нападача, јер је утврђено да су 15 од 19 терориста Саудијци, а Осама бин Ладен, лидер Ал Kаиде, потиче из познате саудијске породице.

САД су истраживале неке дипломате и појединце повезане са саудијском владом који су познавали нападаче, показују до сада објављени документи.

Ипак, комисија која је истраживала напад 11. септембра, није пронашла доказе да је влада Саудијске Арабије финансирала нападе које је Ал Kаида извела, али да је новац могао да стиже преко хуманитарних организација.

Шта пише у документу ФБИ-а?
У фокусу су посебно била двојица нападача који су први стигли у САД: Наваф ал Хазми и Kалид ал Миндар.

Они су дошли у Kалифорнију у фебруару 2000. и тамо се у ресторану састали са Саудијцем Омаром ал Бајомијем, који им је помогао да изнајме стан у Сан Дијегу. Бајоми је већ био под надзором ФБИ и био је повезан са саудијском владом.

Kада је давао исказ ФБИ-у, Бајоми је сусрет у ресторану описао као “случајан”.

Велики део документа је интервју ФБИ-а 2015. са човеком чији идентитет није објављен, а који је пружио значајну подршку нападачима. Међу његовим контактима је и Бајоми. Наводи се и да је радио у конзулату Саудијске Арабије у Лос Анђелесу.

У документу се помиње и Фахад ал Тумари, у то време дипломата у конзулату у Лос Анђелесу, за кога су истражитељи рекли да је водио екстремистичку групу. Његова браћа су касније завршила у затвору Гвантанамо.

Бајоми и Тумари нису били у САД у време напада 11. септембра.

Serbian Times 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас