Први пут у свету постављена дијагноза: Пацијенткиња оболела од климатских промена

dr
Канађанки која има проблемима са дисањем дијагностиковано је да пати од климатских промена, јер је надлежни лекар закључио да су топлотни таласи и лош квалитет ваздуха одговорни за њено здравствено стање.

Др Кајл Мерит који је написао дијагнозу старијој грађанки из Нелсона у Британској Колумбији која пати од астме, нагласио је да је ово први пут да је климатске промене навео као узрок нечијих здравствених тегоба.
„Ако не посматрамо основни узрок, а само лечимо симптоме, нећемо много напредовати у лечењу“, рекао је Мерит.
Канаду је у јуну погодио историјски топлотни талас, након чега је уследила сезона густог смога изазвана шумским пожарима.

Шумски пожари су довели до тога да квалитет ваздуха постане 43 пута лошији од нивоа прихватљивог као безбедног током јула и августа, преноси Индипендент.
„Ми смо у хитној помоћи, бринемо о свима, од најпривилегованијих до најугроженијих. И тешко је видети да су људи, посебно најугроженији у нашем друштву, погођени. То је фрустрирајуће“, рекао је др Мерит.
Пацијенткињи, која је погођена „климатским променама“, дијагноза је постављена убрзо након топлотног таласа за који др Мерит каже да је директно допринео погоршању њене болести.
„Она има дијабетес. Има срчану инсуфицијенцију… Живи у приколици без клима-уређаја“, рекао је он.
„Сви њени здравствени проблеми су се погоршали.“
Дијагноза др Мерита довела је до тога да су други лекари у Британској Колумбији покренули иницијативу под називом „Лекари и медицинске сестре за планетарно здравље“.
„Дубоко смо забринути због климатске кризе и њеног утицаја на здравље“, наводи се на сајту групе.
„Овог лета, наши пацијенти су искусили екстремне временске прилике попут екстремне топлоте, суше и јаких пожара“, наводе представници здравствених радника.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас