Први Сајам инвестирања, градње и опремања од јесени у Србији

sajam

Србија од јесени добија свој први сајам инвестирања, градње и опремања, под називом “Balkan Build and Design”, чији је циљ да на једном месту умрежи инвеститорску, архитектонску, грађевинску и дизајнерску струку, саопштење је данас на конференцији за медије оснивача овог сајма.

Директор “Balkan Build and Design” Марко Стојановић је, уз партнере из компанија Delta Real Estate, Елмат електроматеријал и Еминент некретнине, најавио да се одржавање овог сајма очекује у октобру ове године у Београду.

“То ће бити први сајам инвестирања, градње и опремања код нас. Одлучили смо да направимо нешто што фали друштву и привреди – а то је да уместо више одвојених догађаја направимо један компактан догађај који ће обухватити секторе инвестирања, грађевинарства, пројектовања, опремања ентеријера, производње намештаја”, рекао је Стојићевић.

Архитектица и комесарка Балканског архитектонског бијенала (БАБ), др Татјана Мрђеновић, казала је да Сајам “Balkan Build and Design” јесте иновација, те да треба да повеже и направи партнерства између приватног и јавног сектора, а посебна новина тиче се промовисања “инвестирања у локације”.

“То већ постоји у свету – ‘банке локација’ и презентовање градова кроз њихове нове локације за инвестирање. С обзиром на своје искуство у урбанизму, знам колико наши градови имају интересантне планове и интересантне локације, али чекају да инвеститори дођу. Зато ћемо кроз ‘Balkan Build and Design’ направити место сусрета локација, инвестиција, понуда, некретнина и свега онога што је продукција у намештају и ентеријеру”, рекла је Мрђеновић и додала да је циљ окупити кључне инвеститоре из региона, али и целог света.

Дарија Рашчанин, менаџерка пројектовања и изградње компаније Delta Real Estate, казала је да је ова компанија, као компанија која подржава иновације, подржала овакав концепт сајма који ће “целу стручну јавност и индустрију окупити на јавност месту”.

Она је додала и да је Delta Real Estate лидер у региону у изградњи некретнина, а да тренутно најважнији пројекат ове компаније јесте реконструкција Сава центра који је, како је навела, “део културног наслеђа Београда”.

“Желимо да оснажимо Београд као место окупљања, конгреса, да Сава центар вратимо на мапу Европе. Јако је важно да са једне стране очувамо његов идентитет и вредност, а са друге стране да га осавременимо – да кроз принципе одрживе градње, иновације и технологије направимо ту синергију препознатљивог и новог”, рекла је Рашчанин.

Директор “ЕЛМАТ електроматеријала” Дарко Ристовић је истакао да је његова компанија већ 30 година лидер у осветљењу, а да тек сада са “Balkan Build and Design” добијамо први циљани сајам где имамо “инвеститоре и компаније жељне знања и информација с једне стране, али и понуђаче и грађевинску струку”.

“Имали смо сутуацију да страна компанија дође у Србију, преко адвокатске канцеларије овде отвори фирму и онда за њих креће мрак: не познају законске форме, тешко долазе до пројектног бироа, тешко проналазе озбиљне компаније за извођење, и на крају то доводи до непотребних трошкова који угрожавају пројекат. Зато је нама циљ да се кроз ‘Balkan Build and Design” сајам ускладе интереси обе стране, што је могуће једино ако имате директне контакте инвеститора и понуђача”, рекао је Ристовић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас