Птичји грип потврђен у Београду

Labudovi

Присуство вируса потврђено код лабудова који су на простору Земуна угинули 1. октобра а у Борчи и Ковилову 6. октобра

Присуство вируса причјег грипа потврђено је код угинулих лабудова на територији Земуна, у Борчи и на локацији Ковилово, објавила је Управа за ветерину Министарства пољопривреде.

Ради се о под-типу код дивљих птица Х5Н8, а присуство је потврђено код лабудова који су на простору Земуна угинули 1. октобра а у Борчи и Ковилову 6. октобра.

Како се наводи Управа за ветерину је донела Решења којим су утврђене мере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од ове заразне болести код дивљих птица, да би се она сузбила и спречило ширење.

„Зараженим подручјем у складу са Решењем сматра се подручје од најмање три километра у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање 10 км у полупречнику од локација на којима су пронађене угинуле птице“, навела је Управа, преноси Танјуг.

Наводи се да се авијарна инфлуенца (птичји грип) не преноси са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати веома велике економске штете уколико се пренесе на домаћу живину.

Превентивне мере су активни и пасивни наџор, контрола здравља живине у потенцијално ризичним подручјима близу водених површина са дивљим птицама, затварање живине у објекте, спречавање контакта између дивљих птица и живине и подизање биосигурносних и хигијенских мера на газдинствима.

Управа наводи да је, ради спречавања ширења, обавезна пријава сваког случаја угинућа дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама.

Додаје се да је обавезна и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству ветеринарском инспектору или ветеринару.

„За време трајања мера забрањено је одржавање сајмова живинарства и украсних птица, као и промет живине, јаја, меса и изнутрица пореклом од живине са зараженог подручја“, саопштила је Управа.

Politika

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас