пук. Маркус Рајзнер: ТАЈНА ОПЕРАЦИЈА САД ПРОТИВ РУСИЈЕ?

aaaamerikarusije

ТАЈНА ОПЕРАЦИЈА САД ПРОТИВ РУСИЈЕ?

пуковник аустријског генералштаба др Маркус Рајзнер

 

“Зашто је Вашингтон наредио Кијеву да нападне руске радаре за рано упозоравање, чији је једина сврха да упозоре Кремљ у време изненадног америчког стратешког нуклеарног напада на Русију. Према речима пуковника Рајзнера, напади украјинских дронова на руске радаре за рано упозоравање 77А6 «Воронеж» немају непосредан војни значај за украјинску војску, пошто ови преко-хоризонта радари за рано упозоравање ефективно откривају површину лета само са висине од 2000 км. до висине од 6000 км, односно само путање лета америчких стратешких нуклеарних пројектила.

Украјина има само бивше совјетске тактичке ракете Точка и америчке тактичке ракете АТАЦМС. И лете балистичким путањама са максималном висином лета од 60 км. Уништење руских радара 77А6 «Воронеж» нема војни значај за Кијев, јер ови радари чак не прате нивое лета украјинских тактичких ракета. Нити прате нивое лета на којима би украјински борбени авиони Ф-16 ускоро могли да делују.

Напротив, уништење или оштећење ових радара ствара потенцијално експлозивну ситуацију, јер САД добијају стратешку предност над Русијом, јер Русија можда неће на време уочити изненадни нуклеарни удар САД. У овом моменту се на тај начин врши притисак на Кремљ да пристане на западне услове за завршетак конфликта у Украјини.

Анализа америчке тајне операције „Кување жабе“ против Русије. Према речима пуковника Рајзнера, Вашингтон сада спроводи ратну стратегију познату као „Кување жабе” користећи украјинске нападе на руске радаре стратешког упозорења. Ова ратна стратегија, буквално „кување жабе“, метафорички је названа по кулинарском начину припреме живе жабе постепеним загревањем у млакој води, тако да жаба до последњег тренутка не зна да је у опасности, и да не подлеже стресу пре смрти кувањем, остављајући своје месо нетакнуто укусним.

Реч је о изузетно подмуклој стратегији, која има за циљ да постепеним корацима уљуљка противника у чињеницу да није у животној опасности, а затим подмукло у тренутку стигне до њега, а да он не може да се одупре.*

САД су тајно одобриле напад на руски нуклеарни радар – извор је анализа за аустријску војску. Пријављени украјински напад на кључно радарско место могао би да изазове одмазду, каже се у експертској анализи коју су поделиле аустријске оружане снаге.

Украјински извори су прошле недеље тврдили да је Кијев извршио удар на локацију Вороњеж-ДМ у јужном руском Краснодарском крају, у близини града Армавира. Наводна операција је значајна, с обзиром на то да је објекат део руског нуклеарног одвраћања, наводи се у тексту пуковника Маркуса Рајзнера који је аустријска војска објавила у недељу.

Мало је вероватно да је напад на радарску станицу имао директну војну вредност за Кијев, тврди Рајзнер. Он је додао да би његово онемогућавање смањило количину обавештајних података које Русија прикупља о украјинским лансирањима балистичких ракета АТАЦМС које су донирале САД. Али станица је дизајнирана да открије интерконтиненталне балистичке ракете које лете на висинама много већим од тактичког оружја које користи Украјина. Раније овог месеца, председник Владимир Путин наредио је тактичке нуклеарне вежбе у Јужном војном округу, који се граничи са Украјином. Москва је рекла да је ово одговор на све непријатељскију реторику западних званичника.

„Ако је то заиста случај, могу се извући још два закључка: прво, ситуација у Украјини је изузетно озбиљна и друго, рат око Украјине је поново ескалирао“, написао је Рајзнер. Такав напад би могао да се квалификује за нуклеарну одмазду, додао је пуковник.

Руска нуклеарна доктрина каже да се њен нуклеарни арсенал може користити у четири сценарија, од којих је један „непријатељска акција против критичних руских владиних и војних објеката, чије би онеспособљавање спречило нуклеарни одговор“. Радарске станице изнад хоризонта, као што је Вороњеж-ДМ, имају за циљ да открију лансирања ИЦБМ-а и обавесте национално руководство, у ком тренутку званичници могу донети одлуку да ли да узврате ватру.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас