Путину „најближи“ окренули леђа? Дугогодишњи чувар тврди: Живи у „бункерима“, носи коцку од 2,5 м

Foto: Screenshot Youtube

Бивши чувар Кремља који је директно радио за руског председника Владимира Путина назвао је свог бившег шефа „ратним злочинцем“.

Он је у интервјуу објављеном у уторак износио тајне о руском председнику.

Глеб Каракулов је служио као капетан у Федералној гардијској служби (ФСО) пре него што је побегао из Русије прошле године у Истанбул због својих примедби на рат у Украјини.

Био је члан ФСО од 2009. године, радио је као инжењер и достигао чин капетана и служио је као један од Путинових официра за заштиту. Каракулов је за истраживачки сајт Досије центар рекао да је одговоран за шифровање директне комуникације са Путином и да је пратио руског лидера на више од 180 путовања током његових 13 година у ФСО.

Центар за досијее известио је да је проверио аутентичност Каракуловљевих докумената и назвао га „највишим обавештајцем у новијој историји Русије који је пребегао на Запад“.

Међу тврдњама које је Каракулов изнео Центру за досијее јесте и та да се Путин и даље изузетно плаши да се зарази вирусом ковид 19 и да се плаши покушаја атентата.

Због тога, Каракулов тврди, Путин проводи велики део свог времена далеко од људи у својим приватним резиденцијама, које се називају његовим „бункерима“.

„Морамо да поштујемо строги карантин две недеље пре било каквог догађаја, чак и оних који трају 15 до 20 минута“, рекао је он.

„Постоји група запослених који су рашчишц́ени, који су прошли овај двонедељни карантин. Они се сматрају ‘чистима’ и могу да раде у истој просторији као Путин“, открио је Каракулов.

Каракулов је рекао да Путин није склон технологији и да током свих година службе у ФСО никада није видео Путина да користи мобилни телефон. Бивши стражар је такође рекао да Путин не користи интернет.

„Он добија информације само из најближег круга, што значи да живи у информационом вакууму“, рекао је Каракулов.

Што се тиче превоза на велике удаљености, Каракулов је рекао да Путин често користи свој лични воз. Рекао је да руски председник преферира овај начин путовања јер је „мање упадљив“.

„Авиони се појављују на одређеним сервисима/мрежама“, рекао је Каракулов. Возови се не могу пратити ни на једном извору информација. То се ради у сврху прикривања“, рекао је он. Током путовања у друге земље, Путин са собом носи „телефонску говорницу“, каже Каракулов.

Бивши инжењер је кабину описао као „гломазну“ коцку висине око 2,5 метара. Унутра се налази радна станица и телефон на којима Путин наводно може да комуницира без бриге да ц́е га страни обавештајци прислушкивати.

Каракулов је рекао да је Путин инсистирао на томе да његови чувари успоставе комуникацију за њега у склоништу за бомбе током недавног путовања у Казахстан и да одржава услове попут бункера у његовим резиденцијама. Канцеларије у његовим резиденцијама су дизајниране на идентичан начин да прикрију његову тачну локацију, каже Каракулов.

Уз дељење тајни о председнику, Каракулов се осврнуо на гласину о којој су медији навелико извештавали од инвазије на Украјину 24. фебруара 2022: да Путин пати од тешке болести. Каракулов је рекао да не верује у гласине, додајуц́и да руски лидер редовно иде на лекарске прегледе.

„Он је бољег здравља од многих других људи његових година“, рекао је Каракулов.

Он је позвао своје колеге из ФСО да одбију послушност Путину због неоправданог напада на суверену земљу.

„Наш председник је постао ратни злочинац“, рекао је Каракулов.

IZVOR: NEWSWEEK, B92.NET

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас