РАКА ПРВИ НА СВЕТУ ОБОРИО АВИОН ИЗ ТОПА: Трстеник нe заборавља чувеног сународника из Пољне

Trstenik,
РАДОЈЕ Рака Љутовац (1887-1968), скромни редов из села Пољна код Трстеника оборио је 1915. непријатељски авион пуцајући из топа!

 

Овај, у то време, невероватан подвиг, први такве врсте забележен на свету, не заборављају у Ракином родном крају.

– Љутовац је својим подвигом показао како се бори за слободу Србије – каже Милена Турк, председница општине Трстеник. – Поготком из обичног топа оборио је тадашњу последњу реч технологије Првог светског рата, и тим чином уписао своје, име свог села и општину Трстеник у странице историје.

О подвигу Љутовца који се одиграо уз помоћ модификованог турског топа, на Метином брду у Крагујевцу писало се у историјским, али и војним уџбеницима.

– Наши су се последњег дана септембра 1915. године тада бранили пушкама, али су авионске бомбе упорно падале на Крагујевац и на Војно-технички завод – испричао је својевремено за „Новости“ Звонимир Љутовац, праунук славног артиљерца.

Фото Приватна архива

– Прадеда је узео топ, опалио и погодио.

Оглушио се о наређење и пуцао на своју руку, употребивши кончић од кога је направио крст и нишанећи у небо као у птицу у лету.

Убрзо након подвига, Љутовац је унапређен у каплара, а на Солунском фронту добио је чин наредника.

Одликован је Карађорђевом звездом, медаљама „Албанска споменица“ и „Споменица рата“.

Како није имао директне потомке, иако се два пута женио, сву своју имовину оставио је најближима. Живео је у слози са браћом Мирчом и Живадином.

После рата бавио се трговином, а на месту где је била његова радња данас је судска зграда.

У Трстенику је примао краљевске и председничке делегације, али је, сведочили су његови пријатељи, остао скроман.

Несебично је помагао сиромашнима и деци свог краја.

САЛУТИРАО ПОГИНУЛИМ ПИЛОТИМА

ЗАЈЕДНО са обарањем „фермана“, који се узима као почетак историје ПВО у српској војци, овај чин сведочи о достојанственом понашању омаленог мештанина Пољне. Наиме, погинулом пилоту Тому Курту фон Шеферу и официрском кандидату Оту Киршу, Рака је, дојахавши на коњу до срушеног авиона, салутирао.

Вечерње новости


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас