Раковић: Није случајно у јавност изашла вијест да је кипарски архиепископ рекао да „Црква у Црној Гори треба да буде аутокефална“, ситуација није до краја преломљена у нашу корист

rakovic

 

Историчар Александар Раковић коментарисао је за БОРБУ посјету предсједника државе Јакова Милатовића Кипру, као и његов сусрет са кипарским архиепископом Ђорђем гдје је, судећи по саопштењу, владика казао да Црква у Црној Гори треба да буде аутокефална, а што је касније демантовао.

Раковић међутим тврди да је Милатовићева посјета кипарском архиепископу наставак политике коју су водили предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић када је посјетио цариградског патријарха и предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић када је посјетио пет грчких манастира на Светој Гори а заобишао је Хиландар.

„Скоро у исто вријеме предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је из приватних разлога посетио цариградског патријарха. Извјесно је да дуалисти и други црквени сепаратисти нешто муте и то потврђују Бечићева изјава да му је поткошуља (Митрополија црногорско-приморска) ближа од кошуље (Српске православне цркве), као и Кривокапићева изјава о тзв. Цркви у Црној Гори, која је на истом трагу као и информација која је испливала са састанка Милатовића са кипарским архиепископом“, казао је Раковић за БОРБУ.

Он додаје да није случају у јавност изашла вијест да је кипарски архиепископ рекао да „Црква у Црној Гори треба да буде аутокефална“.

„Иако смо мислили да су црквене прилике у Црној Гори разрешене повољно по српски народ, видимо нажалост да ситуација није до краја преломљена у нашу корист“, закључио је Раковић за Борбу.

Подсјећамо, јавност је уздрмало саопштење о посјети предсједника државе Јакова Милатовића и архиепископа Кипарске православне цркве Ђорђа. У том саопштењу, дословно владика говори о тзв. Црногорској цркви као аутокефалној што је изазвало друштвени земљотрес у Црној Гори.

Реаговао је и митрополит црногорско приморски Јоаникије који је казао да је та изјава, уколико је тачна – непримјерена. Недуго потом, стигао је и демант. – За Кипарску цркву нема говора о аутокефалности Цркве црногорске, која је под Патријаршијом српском.

Детаљно саопштење Архиепископа кипарског Георгиоу, пренијели су грчки портали:

Желио бих да разјасним нешто у својој јучерашњој изјави што је можда довело до погрешних тумачења и погрешних утисака:

Са предсједником Црне Горе уопште нисмо разговарали, нити смо се дотакли било чега што се тиче Аутокефалне СПЦ или локалне црквене власти у Црној Гори. Оно што је вјероватно довело до неспоразума је мој одговор на новинарско питање о нашим односима са Црквом црногорском. А ја сам прецизно одговорио да су наши односи са аутокефалним Црквама, истичуц́и да Црква у Црној Гори није аутокефална. Својом изјавом нисам имплицирао, нити имплицирам да очекујемо или фаворизујемо аутокефалну цркву у Црној Гори.

 

Borba.me – informativni portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас