Раковић за Н1: Ђукановић једини председник који позива на побуну против државе

Aleksandar Rakovic

Раковић је нагласио да насупрот том екстремизму стоји владика Јоаникије који непрестано шаље поруке љубави и пружа руку братског помирења, али ту руку екстремисти немају намеру да прихвате

Историчар др Александар Раковић казао је данас у интервјуу за Н1 телевизију да је Мило Ђукановић једини председник у свету који позива на побуну против државе којој је још увек на челу. С тим у вези, казао је Раковић, Ђукановић у недељу долази на Цетиње како би хомогенизовао екстремисте који најављују да ће насиљем спречити устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Раковић је нагласио да насупрот том екстремизму стоји владика Јоаникије који непрестано шаље поруке љубави и пружа руку братског помирења, али ту руку екстремисти немају намеру да прихвате. Важан гест, у смислу помирења, је и одлука Српске православне цркве да због безбедносних ризика устоличење у Цетињском манастиру буде одржано у уском црквеном кругу, без присуства верног народа и високих световних званица.

Када је реч и историјском контексту, Раковић је појаснио да је Српска православна црква, под својим именима, од 1219. у континуитету присутна у Црној Гори и да су устоличења у Цетињском манастиру била свечани догађаји у време када је Црна Гора са седиштем на Цетињу била национална држава српског народа, а њена Црква светосавска. То се, нажалост, сада променило јер је Српска православна црква сачувала светосавски карактер, али је цетињско становништво за око 100 година, па и мање, потпуно конвертовало из српског у антисрпски идентитет.

Остаје да се види, исказао је бојазан Раковић, да ли ће Кривокапићеви безбедносни органи бити у стању да обезбеде мир на Цетињу или ће се показати да су Ђукановићеве и Вељовићеве полуге у црногорској полицији толико јаке да могу угрозити Цетињски манастир и безбедност око 40 епископа на челу с патријархом Порфиријем.

Раковић је на крају посебно подвукао да је Републици Србији суштински стало да се одржи мир на Цетињу, јер је реч и о безбедности Српске православне цркве и српског народа Црне Горе, али и сигурности у нашем окружењу: посебно у Црној Гори, Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Извор: ИН4С 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас