Република Српска тужи НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумом и обољевања од рака

Photo by Geoffrey Brossard / Nangka Press / Hans Lucas via AFP)

Република Српска планира да тужи НАТО и избори накнаду штете због бомбардовања осиромашеним уранијумом и угрожавања живота и здравља људи, преноси РТРС. Српска ће, заједно са адвокатском канцеларијом „Алексић“ из Србије, и уз стручну помоћ познатог италијанског адвоката Анђела Фиора Тартаље, ускоро покренути прве судске поступке.

Адвокат Срђан Алексић из Алексинца, који већ годинама води велику правну битку заступајући људе из Србије, који су у протеклом периоду оболели од рака за „Глас Српске“ објашњава да је Тартаља заступао италијанске војнике, који су својевремено боравили на КиМ, али и у БиХ током ратних година, а који су касније добили канцер.

„Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и ја смо пре неколико дана боравили у Италији где смо се сусрели са Тартаљом који је добио више од 350 пресуда за угрожавање здравља више од 8.000 италијанских војника. Он је успео да докаже везу између НАТО бомби и обољевања од канцера и његова стручна помоћ ће нам сигурно много значити. Изразио је спремност да буде део нашег правног тима и рекао да ће ускоро доћи у Бањалуку како бисмо договорили све појединости“, истакао је Алексић, додајући да утицај и углед Тартаље има велики домет.

Алексић истиче и да је доказано да су простори Хаџића и Хан Пијеска бомбардовани овом опасном материјом, што је и сам НАТО признао. То је, како каже, сигурно оставило последице по локално становништво које је живело у периметру од 50 до 100 километара. Додао је и како сам извештај Парламентарне скупштине Савета Европе из 2001. године указује на погубне последице овог бомбардовања.

„Сав осиромашени уранијум који је коришћен на Балкану био је у форми пројектила калибра 30 милиметара испаљених из авиона А-10 америчког ратног ваздухопловства. Око 10.000 пројектила испаљено је у БиХ, а око 31.000 пројектила на Косову. То укупно износи готово 13 тона осиромашеног уранијума. Контаминиране су огромне површине земљишта, али и воде. Ако знамо да је период распада осиромашеног уранијума 4,5 милијарди година онда је више него јасно о каквом проблему се ради“, каже Алексић, додајући да је Србија у последњих десетак година постала прва у Европи по броју оболелих од малигних болести.

Поручује и да се сви они који су оболели од рака у Српској, али и у ФБиХ, а били су у спорним бомбардованим подручјима, могу обратити, како би им се правно помогло да затраже одређену материјалну надокнаду.

„Пре самог подизања тужби прикупљају се докази, што подразумева и медицинску документацију. Узети узорци ткива или крви, слали би се на биопсију, односно испитивање у Торино, како би се показала и доказала узрочно-последична веза између болести и НАТО бомбардовања“, појаснио је Алексић.

Извор: РТ Балкан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас