Родитељи убили децу па себе под утицајем секте?

557812_policijarotacija-1_f
ПОСЛЕ НЕЗАПАМЋЕНЕ ТРАГЕДИЈЕ У ПЕТРОВАРАДИНУ

Да ли су родитељи убили децу па себе под утицајем секте

Ако се утврди да су мајка и отац дечака припадали верској заједници која их је подстакла да усмрте дечаке, па себе, истрагу треба преусмерити, а онима који су их на то наговорили прети строга затворска казна

Солитер у Новом Саду са којег су млади родитељи скочили у смрт (Фото Бета/Д. Гојић)

Истражитељи у Новом Саду још утврђују све околности убиства два дечака од једне и три године у кући у Петроварадину. Незваничне информације говоре о томе да су децу пестицидом отровали њихови родитељи, који су после тога извршили самоубиство бацивши се с крова солитера на Лиману. Уколико би оваква претпоставка била потврђена вештачењем, то би значило да кривичног поступка не може бити.

Међутим, потребно је утврдити да ли је неко подстрекао овај млади брачни пар да учини овакав злочин. У том случају, кривично би одговарали они који су их подстрекавали на убиство деце, а такође и на сопствено самоубиство.

– Потребно је веома пажљиво истражити овај случај у коме формално нема окривљеног, јер нема основа за покретање кривичног поступка за убиство деце према супружницима који су извршили самоубиство. Околности указују да постоји велика могућност да их је можда неко навео на самоубиство или им помагао у томе, што је и код нас, као и у многим другим земљама прописано као посебно кривично дело – каже др Милан Шкулић, професор Правног факултета у Београду.

У медијима се спомиње могућност да је нека деструктивна секта повезана са овим догађајем, а то треба да буде предмет одговарајуће истраге.

– Нажалост, постоје подаци и о таквом деловању одређених секти, који увек бирају жртве које су у психолошким и социјалним проблемима, па их изузетно јаким манипулацијама наводе да учине нешто на своју штету, а притом и самоубиство представљају као спасење. Тај проблем није само кривичноправни, већ и шире друштвени. Зато треба реаговати, пре свега, социјалном и психолошком подршком људима које су жртве таквих веома опасних манипулација, а ту би свакако корисну улогу могле да одиграју и традиционалне религијске заједнице, јер свака традиционална религијска заједница је хуманог карактера и може помоћи људима да се заштите од квазирелигијских деловања као облика манипулација, што се у пракси своди на једно драстично сујеверје – објашњава професор Милан Шкулић.

Када се ради о кривичноправној оптици овог случаја, реч је о тешком убиству деце, за које је прописана и казна доживотног затвора, истиче наш саговорник. Уколико се потврди претпоставка да су то учинили родитељи, они су сами себи пресудили скочивши са солитера у смрт. Њиховим самоубиством, међутим, намеће се питање да ли је неко учинио кривично дело навођење на самоубиство и помагање у самоубиству.

– Кажњиво је како навођење, тако и помагање у извршењу самоубиства, под условом да оно буде извршено или покушано. Код навођења је реч о радњама сличним радњама подстрекавања као облика саучесништва, а то су све оне радње којима се код другога ствара или учвршћује воља да изврши одређено дело, у овом случају самоубиство. Стварање воље постоји када неко лице није имало идеју да то учини, али му је осумњичени створио ту идеју. Код учвршћења воље, реч је о ситуацији када је воља постојала, али је била недовољно јака. Ту долазе у обзир разне радње којима се самоубиство приказује као добро и адекватно, а ако је реч о секти, онда се оно приказује као „улазак у рај” или некакво „спасење душе” и слично – каже професор др Милан Шкулић.

Деловање секти обично је комбиновано са неким сујеверјем, које је пријемчиво за људе са одређенима проблемима у животу, па се бежање из живота представља као решење проблема. Самоубилачка воља код жртве се ствара и учвршћује различитим манипулацијама.

– Код помагања у самоубиству реч је о свим могућим радњама које жртви омогућавају или олакшавају да изврши самоубиство. То може бити физичко и психичко помагање. Физичко се своди на прибављање средстава за самоубиство, попут оружја, оруђа, отрова и слично, а психичко помагање може бити давање савета о томе како извршити самоубиство, на пример на који начин је најбоље скочити са високе зграде тако да то буде сигурна смрт, или како да се исеку вене тако да крв истекне, и сличне – наводи професор Шкулић.

Посебно тежи облик овог кривичног дела постоји ако је учињено према малолетнику или лицу које се налази у стању битно смањене урачунљивости. Прописана казна је од две до десет година затвора. Постоји још тежи облик овог дела, који се кажњава исто као тешко убиство, а то је ако се изврши према детету које није навршило 14 година, или према лицу које је у стању неурачунљивости. КЗ у овим случајевима прописује казну од најмање десет година затвора или доживотни затвор.

Истиче да је самоубиство увек један изузетно деструктиван фактор у сваком друштву и увек захтева појачану пажњу у истраживању мотива и узрока, као и утврђивању да ли је постојало навођење и помагање на самоубиство, јер је то изузетно опасно по друштво, а наравно још је драстично опасније ако иза тога стоје неке организације попут секти, што захтева изузетну пажњу и оштру казнену реакцију. То је заправо једна врста убиства, где извршилац убија другог човека његовим сопственим рукама, односно претвара га у средство свог злочина.

Пре неколико година, јавност је била узнемирена ужасним снимком на друштвеним мрежама на којем се види младић који дозива пса, а затим га убија ножем уз изговарање речи „кефо зоте”. То је и назив секте за коју се верује да стоји иза више убистава паса, а стручњаци тврде да је сатанистичка. Младићу и његовој девојци, која је снимила злочин, изречене су затворске казне.

Ритуална убиства и убијање животиња карактеристична су и за посебно опасне секте међу којима су Црна ружа, Ред вукодлака, Ватре пакла, Сатанина црква и друге које делују у многобројним државама широм света, али и у Србији. Следбеници ових организација вребају психички нестабилне људе које немају разумевања породице или имају велике животне проблеме. То чине у директном контакту, а последњих година све чешће преко друштвених мрежа. Жртвама манипулишу, одузимају им имовину и наводе их на самоубиство.

Организација звана Библијско спасење је пре неколико година грађанима Новог Београда делила летке обећавајући да ће им помоћи да не оду у пакао, заузврат тражећи да им препишу имовину. Прошле године тужилаштво је истраживало рад једне псеудоверске заједнице која је обећавала излечење од најтежих болести и избављење из немаштине.

Није познато колико секти постоји у Србији, нити колико присталица имају. У полицији не постоје специјализована одељења за борбу против вођа оваквих организација, нити се у довољној мери прати рад верских заједница. Многе опскурне организације успевају да се региструју, због чега им неки грађани верују. Велики број самоубистава пада у заборав јавности и никада се не истражује због чега је неко дигао руку на себе.

www.politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас