Ромен Лоуис: О одлуци п. Порфирија о учешћу свештених лица на друштвеним мрежама

porfirije

У вези са одлуком патријарха Порфирија о начину на који ће свештенство и монаштво убудуће моћи да званично објављује ставове на друштвеним мрежама.

Ово је неопходна одлука патријарха Порфирија, али не из разлога који нам прво пада на памет.

Случајно знам да ова одлука нема никакве везе са ограничавањем или неограничавањем слободе изражавања на интернету, већ са специјалним ратом који се води против СПЦ, а у којем су друштвене мреже једно од веома важних ОРУЖЈА. Патријарх Порфирије је можда први наш патријарх који је потпуно свјестан овог домена ратовања, његове важности и утицаја.

Наиме, улога друштвених мрежа у времену у којем живимо је да навуку корисника да лајкује, коментарише, шерује, да прати одређене групе и теме. Он на тај начин, и не слутећи, ради нешто слично великом и свеобухватном психо-тесту, на основу чијих резултата одређени алгоритми који се користе тамо гдје се налазе сервери задужени за ове друштвене мреже – а то је све у САД, праве психолошке профиле сваког појединачног корисника. Ко сумња, нека прочита изванредну књигу од Слободана Стојичевића, односно двије књиге – „Мрежни рат против Срба“ и „Специјални рат против Српске православне цркве“.
Како су свештеници и монаси, односно „војска“ наше Цркве, изузетно интересантна циљна група за наше непријатеље у овом специјалном рату, природно је да је сваки њихов лајк, коментар и сл, злата вриједна информација коју они потпуно бесплатно пружају нашим непријатељима, о себи самима, нашој Цркви, стању у њој итд. На основу тих информација се како рекох праве психолошки профили о сваком тако активном свештенику као и прегледи стања у Цркви, и наши непријатељи добијају увид у то ко међу припадницима клира СПЦ може бити пријемчив за разне врсте утицаја, да у перспективи касније – ОН буде искоришћен као оружје против наше Цркве.

Ово је нажалост реалност нашег времена и у озбиљним државама које су ван и против система глобалне наддржаве као што су Русија и Кина, читави научни институти уз огромну потпору државе раде на заштити свог становништва а посебно својих кључних институција (међу којима је и Црква) од ефеката ове подмукле и необјављене али немилосрдно и стално спровођене америчке агресије.

Зато је битно схватити да смо на друштвеним мрежама као што је ФБ, у прикривеном непријатељском окружењу, и том окружењу не треба дати ниједну информацију о себи. Патријарх Порфирије ово схвата.

Заштита својих војника и Цркве од агената и агентура утицаја – то је позадина Патријархове одлуке, и одлука је на мјесту. Остаје да се разради како ће се практично спровести механизам тражења и добијања благослова да мреже не би остале без оваквих садржаја.

С друге стране, одлука је добра јер ће се коначно направити јасна разлика између оних који ЗАИСТА наступају у име и уз благослов Цркве, и гомиле ловаца у мутном као и правих лудака који се издају за црквене личности док уствари то нису ни на који начин.

ФБ профил: Romen Louis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас