РУСИЈА ПРОНАШЛА НАЧИН ЗА УНИШТЕЊЕ ХИМАРС-А:„Смртоносни трио“ ракета С-300, Бук и вођених бомби

Фото: Министарство одбране Руске Федерације

РУСКЕ снаге постижу већи успех у обарању ракета ХИМАРС уз координисану употребу система С-300 и Бук ПВО и гађању више ХИМАРС лансера помоћу сателитско вођених клизних бомби.

Дана 5. априла 2023., начелник прес центра Групе снага Запад је изјавио: „У одбрамбеној зони 1. тенковске армије, Оружане снаге Украјине покушале су да изведу ракетни удар користећи ХИМАРС МЛРС на руске положаје у близини Покровског. Као резултат координисаног рада тимова „Бук” и С-300, све ракете су пресретнуте.

У свом саопштењу за јавност истог дана, Министарство одбране Русије је навело: „Снаге ПВО су током дана обориле 13 ракета ХИМАРС МЛРС и једну анти-радарску ракету ХАРМ.

Прво помињање координисане употребе система Бук и С-300 за обарање ракета ХИМАРС дошло је у саопштењу Восток Пресс центра 2. априла 2023. У саопштењу се наводи: „У правцу јужног Доњецка, руске трупе су пресреле комбиноване ударе два ХИМАРС и три МЛРС Смерч. С-300 и САМ системи Бук гађали су све мете.

Претходне изјаве руског Министарства одбране о обарањима ракета ХИМАРС и МЛРС нису се односиле на ПВО системе укључене у ове нападе. Међутим, на основу извештаја руске штампе, претпостављено је да ракете ХИМАРС гађају системи малог домета Панцир и Тор ПВО и системи средњег домета БУК.

У јануару 2023. ТАСС је известио да је надоградња софтвера побољшала способност система Панцир-С1 да пресреће ракете ХИМАРС.

КООРДИНАЦИЈА С-300, БУК

С-300 је интегрисани систем противваздушне одбране дугог домета који садржи радаре и ракете који могу да гађају ваздушне циљеве (ваздушне летелице, ракете, дронове) на великим, средњим и кратким даљинама и висинама. Систем С-300 има покретљивост за репозиционирање, али је статичан када се користи за операцију, пише Vijainder K. Thakur, бивши пилот ИАФ.

Варијанта система С-300ПМУ садржи осматрачки радар 64Н6 (БИГ БИРД), способан да прати до 300 циљева са максималним дометом од 300 километара, и радар за навођење пројектила 30Н6-1. Користи варијанте ракете пресретача 48Н6 са навођењем Track Via Missile (TVM) и максималним дометом од 150 километара.

С-300 је распоређен дубоко иза линије фронта, далеко изван домета противничке цевне и ракетне артиљерије. Заштићен је од ваздушних напада способним системима средњег и кратког домета као што су Бук, Панцир и Тор.

Бук-М3 је ракетни систем средњег домета који се користи за одбрану борбених трупа, опреме и логистичких тачака гушења као што су мостови од напада непријатељских авиона, крстарећих пројектила и вођене муниције.

Бук је мобилнији систем који се брже поставља од С-300. Најновија варијанта, Бук-М3, има домет од око 45 миља и дизајнирана је за истовремено гађање до 36 циљева. Систем Бук је углавном распоређен иза линије фронта, ван домета непријатељске артиљерије.

ТАКТИКЕ ЗА КООРДИНИРАНУ УПОТРЕБУ

Вероватно је да се координација С-300 и Бук окреће око могућности откривања већег домета радара С-300 и могућности оптичког праћења система Бук.

Бук систем може бити опремљен резервним пасивним системом за праћење који комбинује оптички систем праћења са термалном камером и ласерским даљиномером.

Пасивно праћење циљева би заштитило систем Бук од пројектила ХАРМ које су лансирале украјинске ваздухопловне снаге са МиГ-29, у координацији са ракетном салвом ХИМАРС.

Чињеница да С-400 може да ради у потпуно аутоматизованом режиму који не захтева никакву интеракцију људи смањила би време реакције како би се олакшало пресретање ракетног пројектила.

Типично, овако би функционисао координирани систем. Радар дугог домета С-300 би детектовао ХИМАРС ракете и аутоматски би сигнализирао систему Бук. Систем Бук би на тренутак укључио свој радар да би постигао закључавање, предао мету пасивном систему и одмах се искључио да спречи напад ХАРМ.

Чак је и замисливо да систем Бук не би морао да укључи свој радар. Редослед радњи може изгледати компликовано, али вероватно неће укључивати више од окретања прекидача у систему Бук.

Ова врста координације би била веома исплатива јер не би подразумевала коришћење скупих ракета С-400. Такође, то би омогућило ХИМАРС ракетно ангажовање на много већим дометима него што је то могуће коришћењем ПВО система мањег домета као што су Панцир и Тор. Повећање домета пресретања ракете ХИМАРС би повећало запремину заштићеног омотача ваздушног простора.

Коришћење С-300 и Бука за пресретање ХИМАРС-а и друге вођене муниције као што су ХАРМ, ЈАДАМ-ЕР и ГЛСДБ на великом домету и Панцир и ТОР на кратком домету смањило би број вођене муниције која може да погоди свој циљ.

Важно је напоменути да упркос недавној набавци америчких ЈАДАМ-ЕР & ГЛСДБ у Украјину, вођени муниција није имала приметан утицај на ток битке. Такође, није било извештаја о већим руским поразима због ракета ХАРМ.

ХИМАРС ПРЕТЊА РУСИЈИ

Верује се да су САД до сада испоручиле Украјини 38 лансера ХИМАРС. Колико од њих остаје у функцији је спорно. Од почетка рата, Русија је тврдила да је погођено 40 лансера.

Што је још важније, руски министар одбране генерал Сергеј Шојгу недавно је тврдио да су руске снаге од почетка године погодиле 14 америчких лансера ХИМАРС.

Западни медији су исмејали руске тврдње истичући да су САД испоручиле само 38 ХИМАРС-а, тако да су руске тврдње да су удариле 40 смешне. Не баш. Чињеница је да је Русија тврдила да је ударила, а не уништила.

ПОГОЂЕН, А НЕ УНИШТЕН

Чешће него не, артиљеријски системи са цевима попут М-777 и системи ракетне артиљерије као што је ХИМАРС су погођени без уништења.

Чак и прецизни погоци руских дронова камиказа Ланцет-3 на хаубици М-777 углавном доводе до оштећења различитих размера, а не до уништења. У случају ХИМАРС лансера, директан погодак би био изузетно редак догађај.

Системи М-777, због свог ограниченог домета, делују релативно близу бојишта и често су у оперативном домету оптички вођених камиказа дронова, олакшавајући прецизне ударе.

Насупрот томе, ХИМАРС ракете се лансирају са до 50 километара иза линије фронта јер беспилотне летелице ограниченог домета не могу да их погоде.

ХИМАРС се може напасти само сателитским САТНАВ (сателитска навигација) ракетама дугог домета које се лансирају из МЛРС система као што је руски Торнадо-С или вођеним бомбама које лансирају руски ловци на удаљености до 70 километара. Русија је такође повремено гађала лансере ХИМАРС ракетама Бук.

Русија је недавно повећала употребу сателитских клизних бомби. Према речима портпарола украјинског ваздухопловства Јурија Ихната, Русија баца око 20 вођених “клизних” бомби дневно.

-Непријатељ користи вођене бомбе које могу да лете десетине километара — до 20 бомби дневно дуж целе линије разграничења. Бомбе се лансирају из авиона Су-35 и Су-34, који нису укључени у зону уништења наше ПВО. То је претња за нас, на коју још нема шта да се одговори, рекао је он.

ЦЕП (Circular Error Probability) САТНАВ вођене муниције на таквим дометима чини директни погодак невероватним. Најбоље чему се можете надати је удар у непосредној близини. Међутим, удар у непосредној близини би својом експлозијом онеспособио лансер ХИМАРС.
Онеспособљеност би била класификована као погодак ако је штета од експлозије довољно велика да захтева поправку. У већини случајева, лансер би био поново оперативан након поправке. Неки удари би, међутим, резултирали штетом изван економичне поправке, што би резултирало отписом лансера.

ОГРАНИЧЕНА ДОСТУПНОСТ ХИМАРС РАКЕТА

Можда је важнији од броја оперативних лансера у Украјини тренутни ниво залиха ХИМАРС ракета.

Практично са сваким пакетом помоћи, САД шаљу неоткривени број муниције навођених ракетних система са вишеструким лансирањем (ГМЛРС) за употребу са лансерима ХИМАРС, али употреба ракета ХИМАРС од стране Украјине није повећана, што сугерише да се нове залихе само допуњују исцрпљене залихе.

Процењује се да САД производе 10.000 ХИМАРС ракета годишње, или око 800 месечно. Чак и када би се целокупна производња преусмерила на подршку рату, Украјина би, у најбољем случају, била способна да лансира пет салви од шест ракета дневно.

ХИМАРС ПРЕТЊА ЈЕ ВЕРОВАТНО ДОБРО САДРЖАНА

Побољшана способност Русије да обара ракете ХИМАРС, од модификације софтвера до система Панцир и координисаног коришћења система С-300 и Бук, резултирала би мањим бројем ракета које би дошле до својих циљева.

Побољшања руских ИСР способности, о којима није расправљано, и употреба клизних бомби великог домета приморавају ХИМАРС лансере да раде са екстремних домета и суочавају се са већим трошењем. Коначно, снабдевање ракетама озбиљно ограничава употребу ХИМАРС-а.
Као таква, разумно је мислити да је Русија садржала претњу са којом се суочава због украјинске употребе ХИМАРС-а.

Извор: Новости.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас