Руска православна црква: Патријарх Вартоломеј не може да буде лидер свих православаца

ilarion-640x474-1
Васељенски патријарх Вартоломеј изгубио је сву канонску свест и представља само сопствену цркву и оне које још увек у њему виде лидера, док Руска црква није међу њима, изјавио је портпарол Руске православне цркве митрополит Иларион.

„Патријарх Вартоломеј изгубио је право да се представља као духовни лидер православног становништва које броји 300 милиона људи, он више не представља светско православље – он представља само своју цркву и оне које желе да их он представља. Руска православна црква није једна од њих“, казао је он.
Руски митрополит такође тврди и да је патријарх Вартоломеј изгубио представу о томе шта треба да ради са осталим помесним црквама.

„Не само да делује без сагласности других, већ и против јасно изнетих ставова Руске православне цркве. Управо је зато он и заслужио те речи које му се упућују, заслужио их је у пуној мери, престао је да буде првак међу себи равнима у породици помесних цркава, а тако нечег у православној традицији нема“, нагласио је.

Подсетимо, митрополит Иларион је и раније критиковао патријарха Вартоломеја пре свега по питањима везаних за његову недавну посету Украјини рекавши да је он дошао на позив државне власти и расколника иако већина верника њега не сматра својим пастиром.

„Желео бих у вези са овом посетом да подсетим на речи из Јеванђеља по Јовану: Ко не улази на врата у овчје двориште, већ се понекад попне лопов је и разбојник, док је онај који улази на врата пастир стада“, рекао је тада портпарол Руске православне цркве Иларион.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас