Руски патријарх Кирил: Прети опасност од раскола између грчког и словенског православља под утицајем спољних политичких сила

MOSCOW, RUSSIA - NOVEMBER 4, 2019: Patriarch Kirill of Moscow and All Russia performs a religious service at the Assumption Cathedral of the Moscow Kremlin to mark Feast Day of the Kazan Icon of the Mother of God on National Unity Day annually celebrated in Russia on November 4. Gavriil Grigorov/TASS

Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Ïàòðèàðõ Ìîñêîâñêèé è âñåÿ Ðóñè Êèðèëë âî âðåìÿ Áîæåñòâåííîé ëèòóðãèè â Óñïåíñêîì ñîáîðå Êðåìëÿ â äåíü ïðàçäíîâàíèÿ Êàçàíñêîé èêîíû Áîæèåé Ìàòåðè è â Äåíü íàðîäíîãî åäèíñòâà. Ãàâðèèë Ãðèãîðîâ/ÒÀÑÑ

Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио је да данас у православном свету влада криза у којој се примећује утицај спољних политичких сила.

„О кризи јасно сведоче озбиљна неслагања између православаца на тему како схватамо уређење васељенског православља… У тој кризи се, наравно, види утицај одређених политичких сила, јер је читава историја цркве праћена тим утицајем и не може се порећи да у свету постоје они који би желели да униште темеље православног живота, да посеју раздор и поделу међу народима“, рекао је патријарх.

Како је истакао, примећује се тенденција да се грчко, медитеранско православље одвоји од словенског православља, а пре свега од Руске православне цркве односно да се понови модел раскола из 1054. године и да се тиме ослаби Православна црква“.

„Као поглавар РПЦ, чија је дужност да се брине о очувању и јачању односа са свим помесним православним црквама, не могу а да не осећам личну бол због онога што се догађа у нашим односима са Васељенском патријаршијом и са црквама које је Константинопољ увукао у признавање такозване аутокефалне украјинске цркве, која у ствари не представља ништа друго до озакоњење црквеног раскола“, истакао је руски патријарх.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је Руска православна црква под снажним притиском из САД који има за циљ уништење православног јединства. То је посебно приметно у Украјини, Белорусији и низу других држава и региона.

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас