Са Прајда у Београду затражено усвајање Закона о истополним заједницама

Београд Прајд 2021

Под слоганом „Љубав је закон“ учесници Прајда одржали су протестну шетњу центром Београда. Циљ Прајда је да ЛГБТИ+ заједница у Србији скрене пажњу на случајеве насиља и дискриминације, а један од главних захтева овогодишњег Прајда је усвајање Закона о истополним заједницама.

Захтеви Прајда прочитани су током шетње центром Београда, испред Владе и Скупштине Србије.

„Тражимо да се не фолирају и да усвоје Закон о истополним заједницама“, рекао је Горан Милетић из организације Београд Прајда 2021.

Ужи центар Београда био је затворен, полицијски кордони су обезбеђивали шетњу, а полиција је пропуштала учеснике Прајда. Међутим, организатори су рекли да неким од учесника Прајда полиција није дозволила да приђу парку Мањеж одакле је кренула шетња.

У Мањежу је након шетње Београдом почео уметничко-сценски програм.

Организатори: ‘Србија и даље хомофобична’

Уочи шетње, Марко Михаиловић из организације београдског Прајда поручио је да је овогодишњи слоган манифестације „љубав је закон“ јер је усвајање Закона о истополним заједницама главни захтев Прајда.

„Kључни захтеви се нису променили од 2001. године (када је одржан први Прајд), јер наши захтеви нису усвојени“, рекао је Михаиловић. Додајући да је успех Прајда то што се ЛГБТИ+ заједница оснажила и што је видљивија, Михаиловић је истакао да је „Србија и даље веома хомофобична“ и да су ЛГБТИ+ особе суочене са бројним проблемима.

У име организатора Прајда Горан Милетић је истакао да је напредак по питању ЛГБТИ+ права спор и „да се нисмо померили од тога да буде толико полицијских кордона и затварања Београда“ око учесника Прајда.

Овогодишња кума Прајда је певачица Наташа Беквалац.

„Нисам овде да подржим ЛГБТИ+ заједницу, већ да кажем да сам део ње. Ово је дан за сва бића која верују да је љубав закон, да је слобода за све. За мене постоји само један закон – а то је љубав. Срећан Прајд, част ми је да шетам са вама, за све нас и за боље сутра“, рекла је Беквалац.

Од званичника Србије Прајду присуствују Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић, а присутни су и амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри и бројни амбасадори држава Европске уније.

Овогодишњи Прајд одржава се 20 година након прве шетње у главном граду Србије коју је обележило насиље десничарских и хулиганских група против учесника Прајда.

Десничари запалили ЛГБТИ+ заставу

Истовремено се у центру Београда, на Тргу републике, одржава протест десно оријентисаних организација под називом ‘Антиглобалистички скуп’.

На том протесту, усмереном против ЦОВИД-19 пропусница у Србији, могле су се чути увреде на рачун ЛГБТИ+ особа и запаљена је ЛГБТИ+ застава.

Kако је јавила репортерка РСЕ, кордон Жандармерије спречио је учеснике тог скупа да крену у шетњу до Председништва Србије, док се учесници Прајда нису вратили у парк Мањеж.

Током говора испред Председништва Србије организатори Антиглобалистичког скупа поновљене су погрдне речи за ЛГБТИ+ заједницу, а окупљени су узвикивали „Неће шетати“.

Прајд у складу са мерама против ЦОВИД-19

Прајд се организује у складу са епидемиолошким мерама. Учесници треба да имају потврду о вакцинацији против ЦОВИД-19, негативан тест на корона вирус или потврду да су прележали ЦОВИД-19 која није старија од шест месеци. За учеснике је обезбеђено и брзо тестирање на ЦОВИД-19 на улазу у парк Мањеж.

Прајду претходи Недеља поноса, током које је одржано више од 40 догађаја који промовишу ЛГБТИ+ и људска права, али ове године она није прошла без инцидената. У петак 17. септембра, организатори су саопштили да су двојица мушкараца уринирала испред просторија где се одржавао „Прајд форум“ у Београду и покидали плакате.

Kако је навео један од организатора, мушкарци су носили мајице са натписом екстремно десничарске групе Левијатан.

Радио Слободна Европа 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас