Само наиван човек може помислити да ће ДПС, мањине и УРА уважити СНП-ов захтев да се потпише Темељни уговор

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Screenshot_29

Социолог Бојан Панаотовић коментарисао је актуелна дешавања везано за формирање тзв. Мањинске владе и њеног односа према питању потписивања Темељног уговора са Српском Православном Црквом

Заиста је дирљиво прочитати и чути како је потписивање Темељног уговора између Црне Горе и СПЦ за СНП високо на листи приоритета те партије и како је иста на састанцима са новим партнерима инсистирала да се дато питање у што хитнијем року реши.

Фасцинатна је магла и опсена која се шири како би се жедни превели преко воде. Има ли некога ко ће поверовати да ће ДПС, СДП, СД и остали који су организовали жестоке демонстрације против устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, пет месеци касније подржати владу која би потписала Темељни уговор!?

 

Има ли неко рационалан ко ће поверовати да ће они који су гласали за суштинску конфискацију црквене имовине сада подржати владу која би потписала Темељни уговор?

Да ли неко политички зрео верује да ће они који су хапсили митрополита Јоаникија и који су га процесуирали (јуче је требало да буде на оптуженичкој клупи) сада подржати мањинску владу која би потписала Темељни уговор?!

Да ли постоји неко ко прати политичка збивања у нашем региону а ко се не сећа да је целокупно руководство УРЕ (изузев господина Абазовића који је дакако митрополита убеђивао да одустане) било против устоличења на Цетињу?!

Има ли некога ко је заборавио да су посланици УРЕ Уставном суду поднели захтев о оцени усклађености појединих чланова измењеног Закона о слободи вероисповести, одмах по изгласавању истог…

Мањинска влада, дакле, неће имати међу циљевима да консолидује односе са СПЦ и реши питање односа ове религијске заједнице са државом на једнаким основама као и са осталим верским заједницама, већ управо супротно!

Мањинска влада биће ефикасна у решавању питања Темељног уговора у истој оној мери у којој је у том прегнућу била ефикасна и Кривокапићева влада.

Можда не треба сумњати у искрене намере СНП-а да се заложи за решавање овог питања али ново политичко друштво у коме ће се, формирањем мањинске владе, вероватно наћи, обећава управо супротно  да од консолидације односа са СПЦ нема ништа!

in4s

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас