САМОПОШТОВАЊЕ: На данашњи дан преминуо војвода Момчило Ђујић

Momcilo Djujic

Војвода Момчило Ђујић (1907-1999)

На данашњи дан пре тачно 22 године, љета Господњег 11. Септембра 1999. године преселио се у Небеску Србију легендарни свештеник и Четнички Bојвода Момчило Ђујић, командант “Динарске Четничке Дивизије“, оснивач и доживотни председник “Покрета Српских Четника Равне Горе“ у емиграцији.
Нека му Господ подари Рајско насеље у Hебеској Србији.

Момчило Ђујић је рођен у селу Ковачић код Книна. Основну школу је завршио у Книну, а Богословију у Сремским Карловцима. Као млад богослов објавио је збирку пјесама „Емилијаде“ (1931. године).
Владика далматински Иринеј га је рукоположио 1933. године и доделио му парохију у селу Стрмица код Книна.
Војвода Момчило Ђујић као свештеник, служио је литургију једне недеље, на којој су донели мало дете које су заклале усташе. Он је смирено завршио богослужење, након тога сахранио дете, а потом скинуо своју мантију и епитрахиљ, опасао себи пиштољ и узео митраљез у руке.

Ђујић се у првим данима усташког злочина над Србима у околини Книна ставља на чело покрета отпора НДХ и формира Динарску четничку дивизију која је до краја рата штитила Србе на тромеђи Лике, Босне и Далмације од усташког терора.

На Видовдан 1942. године Момчило Ђујић указом краља Петра II Карађорђевића добија високо признање србског четничког војводе. Преко океана 1945. године са Ђујићем је у емиграцију стигло око 12.000 бораца Динарске дивизије.

Момчило Ђујић је умро 11. септембра 1999. године у 92. години живота у Сан Дијегу, америчка савезна држава Калифорнија.

Самопоштовање 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас