Саркози је назвао илузорним причање о повратку Крима Украјини

Фото: Скриншот Јутјуб

Разговор о повратку Крима Украјини је илузоран, пошто је полуострво било руско, а његово становништво и даље себе сматра Русима, рекао је бивши председник Француске Никола Саркози у интервјуу за Ле Фигаро.

Он је назвао „кршењем међународног права“ припајање Крима Русији 2014. „Али што се тиче ове територије, која је била руска до 1954. и чија је већина становништва себе увек сматрала Русима, мислим да сваки повратак назад је илузорно“, рекао је он (цитирано из ТФ1 Инфо).

Истовремено, бивши председник сматра неопходним одржавање референдума на полуострву под надзором међународне заједнице како би се потврдило „стварно стање ствари“. Слични референдуми, сматра Саркози, требало би да буду одржани и у новим регионима Руске Федерације. Истовремено је истакао да је Русија била и остала сусед Европе, са којом је неопходно градити дијалог.

Крим је постао део Русије 2014. након референдума. Према његовим резултатима, 96,77% бирача у Републици Крим и 95,6% у Севастопољу било је за прикључење Русији. Кијев и даље инсистира да је Крим украјинска територија. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“. Генерално тужилаштво Руске Федерације је 2015. године сматрало неуставним прелазак Крима у састав Украјине 1954. године.

Раније је шеф кабинета генералног секретара НАТО Стијан Џенсен признао да ће се Украјина одрећи дела територија у корист Русије, а заузврат ће добити чланство у алијанси. Касније, у коментарима норвешком издању, Јенсен је објаснио да је већ у току расправа о могућем послератном решењу, а и друге земље покрећу питање уступања територија. „Не кажем да мора бити. Али то би могло бити могуће решење“, објаснио је он.

Речи званичника изазвале су негативну реакцију у Кијеву. Министарство спољних послова Украјине саопштило је да је одустајање од украјинских територија у замену за улазак у алијансу „потпуно неприхватљиво“. Данас, 16. августа, Јенсен је речи о уступању територија од стране Кијева назвао погрешним.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас