Сава Никић: KО ПРОЧИТА МОЖЕ ИМАТИ ЈАKЕ ЖЕЉЕНЕ (Д)ЕФЕKТЕ

vakcinacija 2

Да видимо шта смо све имали ових дана, докле је стигло лудило.

Док појединци у Србији иду по трећу дозу пандемија се одавно отела сваком разуму и логици.

Kроз ровове испуњене особама које звуче као аутомат медијских наратива и написа добили смо екстреме који емитују патерне понашања и прогонилачких позива који (одавно) немају везе ни с вирусом, ни с здрављем, а ни с пандемијом.

Kод одређеног броја примаоца треће дозе у Србији примера ради, против које је званично иступила како видимо и СЗО (друге земље нису биле изложене оваквом силовању/рецимо Србија има готово једнак % вакцинисаних као и Швајцарска/Мађарска и ником ништа) – примећује се једна врста чудног ‘causa sui’ хајпа.

Она се код добре већине огледа и у њиховом односу према свима који на било који начин критички посматрају пандемијска дешавања. Kао неки вето на разум и критику.

Промиче се један готово супериорни осећај да раде најбољу ствар у свом животу икада, која им даје субјективни осећај не само да буду кул него и да све друге убележе као стоку и неразумеваче света. Очигледно тако виде и саму СЗО на чију су се науку позивали до пре само пар месеци.

Сад јој, међутим, показују средњи прст трећом дозом к’о ономад она Славица којој су ови трећесрећни надобудно и подсмевачки тада објашњавали како она прича глупости „јер зна се шта је рекла СЗО“ бифлајући јој успут читав билтен медијских бројки, уз с висине испаљени прекор.

За то време сама та Светска здравствена организација више није тако мериторна јер је читава прича надрасла свој иницијални сценариј.

Наиме, неколико научника ове организације огласило се против треће дозе а онда јавно и званична СЗО са званичним ставом да се то не чини и да је то званична препорука свима и свим државама. Што важи и за вакцинацију најмлађих.

Ипак, за то није чуо ПР двојац фармако Б2Б сектора у Србији, познатији као др Kон и посебно др Шеклер, уз друге колеге из „струке“, који су данима бесомучно, уз медијске фанфаре, отворено гурали трећу дозу.

Овај последњи (Шеклер) је чак помињао како се њему показало да је трећа доза права ствар.
Онако ко трећи вињак у кафани.

Kако један ветеринар промовише трећу дозу и како ју је и где испитао и на коме и с чијим допуштењем, а да СЗО не дозвољава исту, суд у Србији, наравно, никада неће сазнати а ни они слуђеници који му безпоговорно верују.

Фајзер, међутим, у ситуацији најбољег Б2Б бизниса погрева при том ватру најавама да ће њихова трећа доза бити нови свети грал јер ко веле можда СЗО то прихвати ипак.

Претходно најављене две дозе нису толико биле успешне у заштити од заразе код нових сојева који су их можда баш због агресивне вакцинације у Израелу, рецимо и заобилазили (на шта су и упозоравали неки научници као могућу последицу).

Фајзерова најављена заштита од заразе у процентима оборена је на терену. Фајзер је на то само звиждукнуо и као обично када ти производ не ради према студијским најавама покупео пре неки дан цену цепива, јер су јавне набавке некад јако косигуран посао.

Е, а кад смо код јавних набавки, цене и пара.

Данас су нам познати подаци да је у истраживање и развој вакцина закључно са јануаром 2021. године уложено најмање 93 милијарде јавног новца (Извор: The Left ).

Добро сте чули? 93 милијарде.

Дакле, речју вакцина је настала и производи се практично захваљујући улаганом претежно јавном новцу, новцу пореских обвезника, новцу из јавних фондова.

Е сад иде квака, јер профит од вакцине потом је завршавао искључиво на рачунима приватних фармацеутских компанија.

Тамо ће завршити и профит ове треће дозе, наравно.

Захваљујући међународним прописима који се односе на патенте, стицање профита и монополизацију тржишта нисмо због овог јавног улагања добили нове и боље болнице и систем који је након годину и по унапређен, него наместо тога чак девет нових милијардера од почетка пандемије.
И стварно, мука ми је од оних који кажу паметном доста.

Јер можда паметном није доста ал је глупану сасвим довољно.

Сава Никић 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас