Шеф Гугла ексклузивно открио: Ове 4 професије вештачка интелигенција директно угрожава

Фото: Скриншот Јутјуб

Сундар Пичаи је гостовао у емисији „60 минута“ и том приликом истакао своје ставове везане за тренутно горуће питање, а то је вештачка интелигенција.

Извршни директор Гугла и Алфабета, Сундар Пичаи, рекао је да ће „сваки производ сваке компаније“ бити под утицајем брзог развоја вештачке интелигенције, упозоравајући да друштво треба да се припреми за технологије попут оних које су већ лансиране.

У интервјуу за ЦБС-ов формат „60 минута“, емитован у недељу, водитељ Скат Пели је испробао неколико Гуглових пројеката вештачке интелигенције и рекао да је „занемео“, те да осећа како је то „узнемирујуће“.

Ту, пре свега, мисли на Гуглов четбот Бард, који важи за хуман-лике производ, што значи да има способност да малтене „опонаша“ људско понашање.

– Морамо да се прилагодимо као друштво за то – рекао је Пичаи у интервјуу, додајући да ће послови које би пореметила вештачка интелигенција укључивати тзв. „раднике знања“, а то су писци (новинари, копирајтери), рачуновође, архитекте и – иронично – софтверски инжењери.

– На пример, ако сте радиолог и ако у односу на сада размишљате пет до 10 година унапред, имаћете уз себе „сарадника“ из домена вештачке интелигенције. Дођете ујутру и, рецимо, имате сто ствари које треба да прођете, па ће вам значити да вам јасно пише Ово су хитни случајеви које прво морате да погледате.

Упозоравајући на последице вештачке интелигенције, шеф америчке гигантске компаније је рекао да ће обим проблема везаних за дезинформације и лажне вести и слике – бити „много већи“, додајући да би то „могло да нанесе штету“.

Прошлог месеца, ЦНБЦ је известио да је Пичаи интерно рекао запосленима како успех његовог новопокренутог програма Бард сада зависи од јавног тестирања, додајући да ће „ствари кренути наопако“. Гугл је прошлог месеца лансирао свој четбот Бард као експериментални производ за јавност.

Ипак, свакако да тај софтвер није једина „ајкула“ у мору. Како је Пели и истакао у интервјуу, притисак конкуренције међу дивовима као што је Гугл и стартапима за које никада нисте чули – гура човечанство у будућност, било оно спремно или не.

Извор: Телеграф Бизнис

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас