Селаковић информисао Лаврова о ситуацији на Косову и Метохији

image_2021-09-25_205401
Министар спољних послова Никола Селаковић данас је у Њујорку, у разговору са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, истакао да постоји несебична и принципијелна руска подршка Србији.

Селаковић је нагласио да су односи Србије и Русије искрени, отворени и традиционално пријатељски, чему сведочи изузетно добра сарадња на свим пољима.

Подвукао је константно јачање политичке сарадње, којој, према речима министра, умногоме доприносе редовни сусрети на највишем и високом нивоу.

Селаковић је посебно навео да су одлични односи председника Александра Вучића и Владимира Путина од посебне важности за свеукупну сарадњу.

Шеф српске дипломатије је указао и на веома добру комуникацију коју остварују два министарства спољних послова и подсетио на посету министра Лаврова Србији и његову узвратну посету Русији, и позвао је шефа руске дипломатије у званичну посету Србији.

Селаковић је и овом приликом захвалио на несебичној и принципијелној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Нагласио је и значај снажне подршке Русије нашим државним и националним интересима у међународним форумима, посебно у УН и Савету безбедности.-
Селаковић је информисао руског колегу о ситуацији на КиМ и најновијим једностраним потезима и провокацијама Приштине, и захвалио због начина на који је руско Министарство иностраних послова реаговало на најновији упад специјалних јединица приштинске полиције на север покрајине.
Саговорници су разговарали о ситуацији са пандемијом у обе земље, као и о даљој сарадњи у борби против корона вируса и започетој производњи вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnjik V) у Србији.

Селаковић је изразио наду да ће министар Лавров и делегација Русије учествовати на скупу у Београду, поводом обележавања 60 година од Прве конференције несврстаних, и истакао да је то и добра прилика за њихов нови билатерални сусрет.-
Саговорници су разговарали о ситуацији у региону Западног Балкана, као и о предстојећој седници Савета безбедности посвећеној редовном извештају генералног серетара УН о раду Мисије УМНИК на КиМ.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас