СИЈАРТО ПОРУЧИО: „Актуелна криза пружа прилику за убрзање интеграција Западног Балкана у ЕУ, интеграција Србије је кључна у том процесу“

Фото: Скриншот Јутјуб

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, изјавио је данас да актуелна криза пружа прилику за убрзање интеграција Западног Балкана у Европску унију, а да би у том процесу, интеграција Србије као највеће земље у региону, била кључна.

Сијарто је, после састанка са министарком за европске интеграције Србије Тањом Мишчевић, навео да се Европа суочава са “тешком безбедносном и економском кризом, као и кризом снабдевања енергијом“ због санкција уведених Русији.

Он је оценио да би решење било брзо окончање сукоба, али и да би проширење ЕУ могло да побољша ситуацију у блоку чак и у оваквој ситуацији.

Сијарито је казао да би у том процесу интеграција Србије као највеће земље у региону била кључна, као и да је интеграција до сада напредовала “неприхватљиво споро“ и осудио је “земље које је намерно успоравају“.

Оценио је да би Србија у великој мери могла да допринесе економској, енергетској и физичкој безбедности блока, поготово што, како је рекао, миграциони притисак у региону расте.

– Мађарска ће, наравно, заштитити своје границе, чак и ако не добије помоћ из Брисела. Заштитићемо наше границе, задржати агресивне мигранте, а такође ћемо помоћи Србији у заштити одбрамбених линија јужније, рекао је он.

Сијарто је коментирсао економске везе између Мађарске и Србије и напоменуо да је мађарско-српска трговина прошле године скочила за 68 одсто, на рекордних шест милијарди евра.

Навео је да је Мађарска 2022. увезла око пет милијарди кубних метара гаса преко Србије, јединог гасовода исток-запад који, како је рекао, тренутно ради са 100 одсто капацитета и оценио да би Мађарска била “у великој невољи да Србија није поуздана транзитна земља“.

Он је рекао да би и ЕУ такође била у бољој позицији када би ближе сарађивала са Србијом.

Извор: happytv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас