Славимо заштитницу свих жена, Свету Харитину, а њена прича је међу најпотреснијим у хришћанству

Foto: Printscreen

Српска православна црква и њени верници данас славе Свету Харитину, мученицу и светитељку из трећег века. Њена судбина била је страшна, а предање о њеној животној причи једно је од најпотреснијих у хришћанству.

Харитина беше смерна, послушна и ћутљива девојка. У раној младости решила је да постане Христова невеста, а то беше време кад је цар Диоклецијан наредио велики прогон хришћана.

У том прогону Харитина је ухваћена и изведена пред суд. Пошто је одбила да се поклони паганским божанствима, ставили су је на страшне муке, ошишали до главе и по глави посули врело угљевље, па везали за точак који су џелати окретали. И поред тако страшног мучења, Харитина је остала жива, али је судија наредио да је баце у море. На чуђење окупљеног народа, Харитина је из воде изашла неповређена, али зли судија, желећи да је понизи до краја, посла на њу младиће да је обешчасте.

Харитина је била сироче, које је усвојио Клаудије, угледни хришћанин, који ју је од малена тако и васпитавао, а предање каже да се упокојила тако што је клекла и помолила се само трен пре но што су на њу кренули младићи да је обешчасте. Умрла је пре него што ју је такла њихова рука.

Света Харитина до данашњих дана се сматра заштитницом невиних и смерних девојака и жена. Верује се да ће управо Света Харитина помоћи свима који данас западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

Молитва

Овчица Твоја Исусе, Харитина, зове силним гласом: Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе. Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас